Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa, la care a participat si ministrul de Finante, Florin Georgescu, precum si Liviu Voinea, secretar de stat in acelasi minister.
Potrivit premierului, citat de TVR Info, statul are asigurata finantarea pentru acoperirea deficitului asa ca nu va resimti eventuale intarzieri la plata TVA-ului de catre firme.
Rezerva statului pentru finantarea pentru patru luni a statului este constituit si suplimentat prin acordul cu Banca Mondiala, a asigurat si ministrul de Finante, Florin Georgescu.
Guvernul a informat deja FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale, care ar fi trebuit sa aiba loc in 24 iulie, odata cu vizita delegatiei FMI in Romania, insa aceasta s-a amanat pana dupa referendumul din 29 iulie.
"Este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o masura care va influenta direct activitatea a 92% din firmele active, reprezinta un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichiditati pentru IMM-uri", a afirmat primul-ministru luni.
Victor Ponta este de parere ca noul sistem cu plata TVA la incasarea facturii va contribui si la reducerea evaziunii fiscale "intrucat dispar mecanismele de rambursare fictiva de TVA", iar "cererile de rambursare se vor face doar dupa dovada platii".
Premierul a anuntat inca de miercuri ca Guvernul intentioneaza sa introduca plata TVA la incasarea facturii de la 1 august, in masura in care si FMI si Comisia Europeana isi dau acordul pentru o asemenea masura.
Cine va putea aplica sistemul?
Potrivit declaratiilor lui Ponta de saptamana trecuta, plata TVA la facturi totale de pana la 500.000 euro s-ar putea face doar la incasare, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banca.
"Daca se fac cash, de fapt incurajam piata neagra", a precizat premierul.
Seful Executivului a explicat atunci ca acest sistem cu plata TVA la incasarea facturilor se poate implementa in Romania de la 1 august, numai daca si institutiile internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) care finanteaza deficitul tarii noastre sunt de acord.
"De ce spun de pe 1 august? Pentru ca tot ceea ce noi ne dorim, trebuie sa avem totusi un agreement de la partenerii nostri internationali, cei care ne finanteaza.(…) toate aceste dorinte ale noastre trebuie sa le negociem si sa le explicam partenerilor nostri internationali, pentru ca ei sunt cei care, pana la urma, ne ajuta sa finantam deficitul', a mai spus Ponta.
Si secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea declara recent intr-un interviu ca se pregateste un proiect privind plata TVA la incasarea facturii, acesta fiind deja in lucru. Mai mult chiar Voinea arata ca cu nota de fundamentare, anexele si tabele proiectului ar fi finalizate, insa el mai trebuie agreat de FMI si CE.
"Ne dorim sa implementam TVA-ul la incasare, doar ca sunt o serie de aspecte: unul e sa ii convingem pe cei de la Fond (FMI, n.r.) ca nu exista un impact negativ sau ca, in masura in care el ar putea exista, noi il vom atenua", spunea Voinea.
Secretarul de stat arata ca proiectul va fi aplicat cu anumite conditii, in cazul firmelor cu mai putin de 500.000 euro cifra de afaceri.
"Asadar, firma A - cu sub 500.000 euro cifra de afaceri - transmite firmei B o factura. In prezent, firma A are de platit TVA, iar firma B isi deduce TVA. Cand plateste insa B lui A facura, nu mai conteaza. Ceea ce avem in analiza este ca firma A sa plateasca TVA numai cand primeste efectiv banii de la B, dar nici firma B sa nu isi poata deduce TVA pana la achitarea facturii. Mai mult, acest lucru sa poata fi facut doar daca banii sunt virati prin banca", preciza si secretarul de stat.