Decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 416/2012 privind stabilirea unor masuri in sarcina societatilor de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486, din 16 iulie 2012.
Potrivit Deciziei, este interzisa folosirea, de catre societatile de asigurare, a denumirii "PAD" sau sintagme derivate din aceasta, a termenului "obligatorie" ori a termenilor similari, precum si a sintagmei "asigurarea obligatorie a locuintelor" sau a sintagmelor similare atunci cand incheie asigurari facultative pentru locuinte.
Mai mult decat atat, societatile de asigurare sunt obligate sa informeze clar potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor.
Aceste prevederi se aplica, conform Deciziei, tuturor societatilor de asigurari care incheie asigurari facultative pentru locuinte, iar incalcarea lor va fi considerata contraventie si sanctionata in consecinta.
Asigurarea obligatorie vs. cea facultativa
Potrivit actului normativ, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a luat aceasta decizie deoarece s-a creat o confuzie intre asigurarile facultative si asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Acest lucru s-a intamplat pentru ca societatile de asigurare au folosit atat denumirea "PAD" (in loc de PAID), cat si sintagma "asigurarea obligatorie a locuintelor" in legatura cu asigurarile facultative.
Potrivit legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor au fost reglementate constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAID), constituit in vederea gestionarii asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor.
Societatile de asigurare care au devenit actionari ai PAID si-au asumat, astfel, ducerea la indeplinire a acestui obiectiv al legii, respectiv cuprinderea in asigurare a tuturor locuintelor din Romania, pentru o prima de asigurare rezonabila si pentru un comision deja stabilit, in scopul protectiei financiare a proprietarilor de locuinte in situatia producerii riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Totusi, societatile de asigurari foloseau sintagma PAD si chiar sintagma "asigurarea obligatorie a locuintelor", desi era vorba despre asigurarile facultative.
Potrivit CSA, contractele de asigurare facultative pentru locuinte includ, de regula, riscuri suplimentare la aceleasi prime de asigurare stabilite pentru asigurarile obligatorii, dar totodata in conditiile de asigurare sunt incluse prevederi care conduc la un mod de calcul al despagubirii diferit fata de cel prevazut pentru asigurarile obligatorii, respectiv: fransiza, principiul proportionalitatii etc.
Asigurarea locuintelor pentru cutremure, alunecari de teren si inundatii, obligatorie pentru toata lumea
Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a devenit efectiva, incepand cu 15 iulie 2010.
Prime de asigurare, in functie de tipul locuintei
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Astfel, prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B.
Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
Riscuri acoperite
Riscurile de baza care sunt preluate pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele indirecte provocate constructiilor cu destinatia de locuinte, consecinta directa a producerii evenimentelor mentionate mai sus.
Riscuri excluse
Normele de aplicare prevad si o serie de daune excluse de la plata despagubirilor. Printre acestea se numara : formarea de crapaturi in terenul de fundatie sau in terenul din preajma cladirii, datorita variatiei de volum a terenului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de inghet/ dezghet sau inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare, sau in timpul schimbarii artificial a cursurilor de apa.
De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despagubiri pentru daunele provocate la locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului sau pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuintei dupa reparatii.
Citeste mai mult despre normele de aplicare pentru asigurarea obligatorie a locuintelor.
Comentarii articol (0)