Adevarul.ro: Cu cat ne-a scumpit viata caderea leului.
Scumpirea euro, a francului si a dolarului, determinata in buna masura de criza politica interna, a majorat ratele si facturile romanilor cu pana la 5%. Pana la inceputul acestei luni, cursurile de schimb pentru euro, franc elvetian si dolar se stabilizasera pe un anumit culoar, iar variatiile de la o zi la alta erau nesemnificative. De la inceputul lunii, moment in care s-a declansat o adevarata criza pe scena politica locala, toate valutele au inceput sa creasca considerabil in raport cu leul si sa atinga noi maxime de la o zi la alta.
Cum se negociaza accesul romanilor la medicamente, scrie capital.ro.
Vor mai exista medicamente ieftine pe piata? Depinde de negocierile dintre Guvern si producatorii de medicamente privind taxa clawback, care pareau ajunse intr-un punct mort. Guvernul si producatorii de medicamente ar putea face in sfarsit pace pe tema taxei clawback, care ameninta sa blocheze accesul bolnavilor la peste 1.000 de medicamente si sa goneasca investitorii de pe piata farmaceutica. Pentru unii producatori, plata a 400 de milioane de euro pe an, cat este valoarea taxei, este imposibila, intrucat reprezinta circa 33,6% din totalul vanzarilor de medicamente compensate.
A sosit momentul platii. Criza politica a adaugat 1 miliard la factura catre FMI, titreaza dailybusiness.ro.
Romania va plati, pe 6 august, prima transa din principalul creditului luat de la FMI in 2009. Factura se anunta a fi una uriasa, de peste 650 milioane de euro. Criza politica a facut ca imprumutul sa ne coste, in date reale, cu aproape 1 miliard euro mai mult, ca urmare a deprecierii leului. Romania a imprumutat de la FMI 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de sprijin in valoare totala de aproape 20 miliarde de euro, la care au mai contribuit financiar UE, Banca Mondiala si BERD. Banii au fost considerati a fi "colacul de salvare" pentru iesirea din criza.
Autostrada Bucuresti-Ploiesti, neterminata, dar inaugurata, informeaza evz.ro.
Premierul Victor Ponta, ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi si fostul premier Calin Popescu Tariceanu au inaugurat astazi 56 de km din cei 62 de km ai tronsonului autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Practic, in acest moment, 6 km din autostrada nu sunt inca functionali. Alte probleme sunt faptul ca autostrada nu are inca parcari si benzinarii. Referitor la acest lucru, Victor Ponta a declarat: "Cred ca sa fi asteptat cu circulatia pana sa fie gata parcari si benzinarii ar fi fost o greseala". "Nu putem sta cu autostrada ca nu avem benzinaria. Maine oamenii vor pleca la munte pe aici, nu pe DN1", a conchis premierul.
Loteria Romana risca sa intre in insolventa. ”M-am speriat cand am vazut documentele financiare ale companiei”, relateaza jurnalul.ro.
Situatia financiara a Loteriei Romane "nu este deloc roza" si compania poate intra in procedura de insolventa, daca nu vor fi aplicate masuri de eficientizare a activitatii, a declarat directorul general al operatorului national de jocuri de noroc, Dan Alexandru Ghita. El acuza fostele conduceri ale companiei ca au facut achizitii supraevaluate si contracte paguboase cu un grup de companii elene, incheiate in 1992-1993 pentru zece ani si prelungite la expirarea perioadei initiale.
Romanialibera.ro: Guvernul restituie primariilor fonduri totale de 107 milioane lei din banii retrasi in luna mai.
Guvernul a decis, miercuri, sa ramburseze primariilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, dupa ce, in luna mai, le-a retras banii alocati de Cabinetul Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinantarea unor proiecte europene, scrie Mediafax. Banii vor fi acordati din Fondul de rezerva al Guvernului.
Hidroelectrica a intrat pe pierderi. Contractele pentru populatie ar putea fi denuntate, scrie zf.ro.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma care de pe 20 iunie se afla in insolventa, ar putea trece la denuntarea contractelor de vanzare a energiei catre populatie, acolo unde pretul este mai mic decat costurile companiei, dupa ce a eliminat trei contracte cu asa-zisii "baieti destepti". Aceasta ar fi o solutie finala si ar putea fi aplicata daca administratorii Hidroelectrica nu vor ajunge la o intelegere cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie care stabileste tarifele pentru consumatorii reglementati.
Comentarii articol (2)