Legea nr 142/2012 - aprobarea OUG nr. 66/2011 - prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora
Legea nr 142/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 501, Partea I, din 20 iulie 2012.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66 din 29 iunie 2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 461 din 30 iunie 2011, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 2 alineatul (1), dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a1), cu urmatorul cuprins: „a1) nereguli cu caracter sistemic/de sistem - nereguli generate de modul in care sunt indeplinite cerintele-cheie ale sistemelor de management si control care se produc ca urmare a unor deficiente de proiectare a procedurilor de management si control, a unor erori sistematice de aplicare a procedurilor de management si control sau din necorelarea prevederilor legislatiei nationale cu reglementarile comunitare;”.
2. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 4. - Entitatile publice care au calitatea de autoritati cu competente in gestionarea fondurilor europene sau de beneficiari ai programelor finantate integral sau partial din fonduri europene si/sau din fonduri publice nationale aferente acestora au obligatia organizarii si exercitarii activitatii de control intern, de control preventiv si de identificare si gestionare a riscurilor, precum si a exercitarii activitatii de audit intern, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale si comunitare in vigoare, precum si cu Standardele internationale de audit.” 3. La articolul 5, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins: „e) analiza rezonabilitatii valorilor cuprinse in bugetele orientative care vor sta la baza contractelor/acordurilor/ordinelor/deciziilor de finantare se aplica numai in cazul in care proiectul respectiv nu a facut anterior obiectul unei aprobari financiare explicite din partea Comisiei Europene.” 4. La articolul 6, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) In aplicarea prevederilor alin. (1), autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia aplicarii de reduceri procentuale din sumele solicitate la plata de catre beneficiari, in situatia in care constata abateri de la aplicarea prevederilor privind procedurile de achizitie, fie in raport cu reglementarile nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice, fie cu procedurile specifice de achizitii aplicabile beneficiarilor privati, in conformitate cu prevederile anexei care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia cazurilor in care:
a) sanctiunile prevazute in legislatia nationala in domeniul achizitiilor publice impun aplicarea unor corectii mai mari decat cele prevazute in anexa;
b) autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene care asigura finantarea proiectelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 aplica masurile cuprinse in reglementarile proprii acestui program.” 5. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 7. - (1) In situatia in care, in urma verificarilor administrative si la fata locului, autoritatea cu competente in gestionarea fondurilor europene considera necesare investigatii suplimentare pentru a stabili eligibilitatea cheltuielilor care i-au fost solicitate la rambursare/plata de catre un beneficiar, aceasta are dreptul, inainte de rambursarea/plata sumelor catre beneficiar, sa se adreseze, pentru realizarea acestor investigatii, structurilor de control prevazute la art. 20 alin. (1), alin. (2) lit. b) si alin. (4).
(2) Verificarile efectuate de structurile de control prevazute la art. 20 alin. (1), alin. (2) lit. b) si alin. (4) in vederea constatarii caracterului eligibil al unor cheltuieli solicitate de un beneficiar inainte de rambursarea/plata lor de catre autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene se organizeaza si se desfasoara dupa proceduri proprii si reprezinta o activitate distincta de activitatea organizata si desfasurata in aplicarea prevederilor art. 21 alin. (1)-(16).” 6. La articolul 16 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins: „(2) Dispozitiile art. 10, 11 si 12 nu se aplica personalului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in acest caz fiind aplicabile prevederile in materia conflictului de interese din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2006 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, prin reorganizarea Agentiei SAPARD”, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 198/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.” 7. La articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „ Art. 18. - (1) Autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia sa inregistreze si sa transmita, in scopul investigarii, in termen de 10 zile lucratoare, structurilor de control prevazute la art. 20 toate constatarile cu implicatii financiare sau cu posibile implicatii financiare din actele de control/audit intocmite de reprezentantii Uniunii Europene/donatorului public international, ale celor din actele de control emise de DLAF, ale celor din rapoartele de audit emise de Autoritatea de audit/structurile de audit intern/structurile de audit extern, ale celor din rapoartele de verificare la fata locului emise de autoritatea de certificare, precum si ale celor din rapoartele de control ale Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizarea Achizitiilor Publice.” 8. La articolul 19, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 19. - (1) Autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia de a nu include temporar in declaratiile de cheltuieli sume platite de acestea care fac obiectul constatarilor prevazute la art. 18 alin. (1), pana la finalizarea procedurii prevazute la art. 21, cu exceptia cazului in care normele Uniunii Europene/donatorului public international prevad altfel.” 9. La articolul 20 alineatul (2), litera a) se abroga.
10. La articolul 20 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „c) activitatea de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare poate fi efectuata de catre autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene si prin echipe de control organizate in acest scop in cadrul acestora;”. 11. La articolul 20 alineatul (2), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins: „d) constatarea neregulilor si stabilirea creantelor bugetare se realizeaza de catre o structura de control din cadrul Ministerului Finantelor Publice, in urmatoarele situatii:
1. la solicitarea autoritatii cu competente in gestionarea fondurilor europene sau, dupa caz, a autoritatii de certificare, in situatiile de incompatibilitate prevazute la alin. (3);
2. atunci cand autoritatea de certificare constata ca nu au fost valorificate integral constatarile cu implicatii financiare sau cu posibile implicatii financiare din rapoartele sale de verificare.” 12. La articolul 20, alineatul (7) se abroga.
13. La articolul 20, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins: „(9) Personalul cu atributii de control, care activeaza in cadrul structurilor de control prevazute la alin. (1), (2) si (5), trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) studii universitare in domeniul economic, juridic sau tehnic, finalizate cu diploma de licenta in unul dintre aceste domenii;
b) vechime in domeniul gestiunii sau controlului/auditului fondurilor publice de cel putin 3 ani.” 14. La articolul 21, alineatele (5), (28) si (29) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(5) In vederea constatarii neregulilor si stabilirii creantelor bugetare, conducerea institutiei publice in cadrul careia functioneaza structura de control in situatiile de exceptie/derogare prevazute la art. 20 alin. (2) lit. b) si d) si, dupa caz, la art. 20 alin. (4), respectiv conducerea autoritatii cu competente in gestionarea fondurilor europene, in celelalte situatii, aproba:
a) componenta nominala a echipei care va efectua verificarea si constatarea;
b) durata activitatii de verificare;
c) mandatul privind obiectul verificarilor, stabilirea creantei bugetare rezultate din nereguli si a debitorilor;
d) structura sau structurile verificate.................................................................................................
(28) Titlul de creanta poate fi anulat de catre autoritatea emitenta, in conditiile prezentei ordonante de urgenta
(29) Anularea titlului de creanta atrage anularea actelor subsecvente, in mod corespunzator.” 15. Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 27. - In cazul in care se constata nereguli in aplicarea, de catre beneficiari, a prevederilor privind procedurile de achizitie, fie in raport cu reglementarile nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice, fie in raport cu procedurile specifice de achizitii aplicabile beneficiarilor privati, se emit note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 20 si 21.” 16. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „ Art. 28. - Valoarea creantei bugetare stabilita in baza prevederilor art. 27 se calculeaza prin stabilirea de corectii financiare in conformitate cu prevederile anexei, cu exceptia cazurilor in care:
a) sanctiunile prevazute in legislatia nationala in domeniul achizitiilor publice impun aplicarea unor corectii mai mari decat cele prevazute in anexa;
b) autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene care asigura finantarea proiectelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 aplica masurile cuprinse in reglementarile proprii acestui program.” 17. La articolul 40, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 40.- (1) In cazul in care creantele bugetare rezultate din nereguli nu pot fi recuperate prin incasare, deducere din plati/rambursari urmatoare si/sau executarea garantiilor bancare, prevazute la art. 38 lit. a)-c), autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene transmit titlurile executorii prevazute la art. 43, impreuna cu dovada comunicarii acestora, organelor fiscale competente, care:
a) duc la indeplinire masurile asiguratorii prevazute la cap. VI din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene dispun aceste masuri; si
b) efectueaza procedura de executare silita, precum si procedura de compensare pentru recuperarea sumelor platite necuvenit din fondurile europene si/sau fondurile publice nationale aferente acestora, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.” 18. La articolul 41, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins: „(21) In cazul recuperarii creantelor bugetare rezultate din nereguli prin deducere din platile/rambursarile ulterioare pe care debitorul este indreptatit sa le primeasca, data stingerii creantei se considera data la care beneficiarul a depus cererea de plata/rambursare de fonduri europene si/sau fonduri publice nationale aferente acestora, cu exceptia creantelor bugetare rezultate din nereguli constatate in implementarea proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, care se sting la data emiterii certificatului de plata aferent platii pe care beneficiarul este indreptatit sa o primeasca.” 19. La articolul 42, alineatele (2) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(2) Debitorul datoreaza, pentru neachitarea la termen a obligatiilor stabilite prin titlul de creanta, o dobanda care se calculeaza prin aplicarea ratei dobanzii datorate la soldul ramas de plata din contravaloarea in lei a creantei bugetare, din prima zi de dupa expirarea termenului de plata stabilit in conformitate cu prevederile alin. (1), pana la data stingerii acesteia, cu exceptia cazului in care normele Uniunii Europene sau ale donatorului public international prevad altfel.................................................................................................
(6) Creantelor bugetare rezultate din aplicarea dobanzii datorate li se aplica toate prevederile aplicabile creantelor bugetare rezultate din nereguli, cu exceptia celor prevazute la alin. (2), precum si a celor prevazute la art. 21 alin. (14) si (15).” 20. La articolul 59, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins: „(4) In vederea indeplinirii unor cerinte specifice de raportare, autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene pot elabora - cu respectarea prevederilor manualului prevazut la alin. (2) - instructiuni/proceduri proprii, care se aproba prin ordin al ministrului coordonator.” 21. Dupa articolul 60 se introduce un nou articol, articolul 601, cu urmatorul cuprins: „Art. 601. - Pe perioada cat isi desfasoara activitatea, persoanele care ocupa sau au ocupat functii de demnitate publica, inaltii functionari publici care coordoneaza departamente, care au atributii in domeniul managementului, controlului si/sau auditului fondurilor europene si/sau al fondurilor publice nationale aferente acestora, functionari publici cu regim special, functionarii publici si personalul contractual din cadrul autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene, organismelor intermediare, structurilor de control, in situatia in care acestea sunt organizate in afara autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene si, respectiv, in cadrul autoritatilor de certificare, Autoritatii de audit si DLAF, atat la nivel central, cat si la nivel teritorial, raspund civil sau penal, dupa caz, numai daca instantele judecatoresti constata indeplinirea ori omisiunea indeplinirii de catre acestea, cu vinovatie, constand in culpa grava sau grava neglijenta, a oricarui act ori fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor ce le revin.” 22. Titlul anexei se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Corectiile/Reducerile financiare aplicabile cheltuielilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene si/sau din fonduri publice nationale aferente acestora in caz de nerespectare a reglementarilor privind achizitiile, cu exceptia achizitiilor derulate de beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013”.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Presedintele Camerei Deputatilor,
Roberta Alma Anastase
Presedintele Senatului,
Vasile Blaga
Bucuresti, 18 iulie 2012.
Nr. 142.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)