Ordonanta Guvernului nr. 12/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 593 din 20 august si modifica dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.10/2004 privind falimentul institutiilor de credit si vine pe fondul conditiilor negociate de autoritati cu FMI si Comisia Europeana in luna aprilie.
Ce prevede noul act normativ?
- eliminarea subordonarii legale a creantelor rezultand din imprumuturile acordate institutiei de credit de catre un asociat sau actionar detinand cel putin 10% din capitalul social.
In acest fel, regimul creantelor subordonate in tabelul creditorilor nu va mai fi determinat in functie de nivelul participatiei la capitalul social al institutiei de credit.
Pana la intrarea in vigoare a acestei OG, numai creditele acordate persoanei juridice debitoare de catre un actionar detinand cel putin 10% din capitalul social si creantele izvorand din acte cu titlu gratuit vor avea caracter subordonat, independent de existenta sau nu a unor clauze de subordonare cuprinse in documentele contractuale.
De asemenea, conform legislatiei anterioare, creditele acordate institutiei de credit de catre un actionar detinand mai putin de 10% din capitalul social sau de catre un alt creditor, nu vor intra in categoria creantelor subordonate prevazuta la art.38 pct.6 din OG nr.10/2004, chiar daca in documentele contractuale ar fi inclusa o clauza de subordonare.
- recunoasterea in cadrul ordinii de prioritate la plata creantelor a celor care decurg din instrumente de datorie si din imprumuturi, indiferent de titularul acestora, avand la baza conventii care prevad o clauza de subordonare potrivit careia, in caz de lichidare sau faliment al institutiei de credit, astfel de creante urmeaza sa fie platite dupa creantele tuturor creditorilor chirografari nesubordonati si, dupa caz, ale altor creditori chirografari subordonati.
Astfel, urmeaza sa fie recunoscuta legal subordonarea conventionala a creantelor in raport de toti creditorii chirografari (nesubordonati), rangul de prioritate fiind determinat de termenii contractuali.
Pana in prezent, chiar daca documentele contractuale prevedeau clauze de subordonare in baza carora creditorii si-au asumat incasarea creantelor, in caz de lichidare, dupa cele ale creditorilor nesubordonati, stabilind si prioritizarea incasarii acestora in raport cu celelalte creante subordonate, permitand astfel ca aceste sume sa participe la calculul fondurilor proprii, imprumuturile acordate institutiei de credit de catre un actionar detinand mai putin de 10% din capitalul social sau de catre un alt creditor nu ar fi fost recunoscute ca fiind subordonate, in caz de lichidare, legea acordandu-le un rang la plata prioritar fata de cel asumat de parti prin clauzele contractuale.
- efectuarea in cadrul categoriei creantelor subordonate conventional a platii acestora cu respectarea ordinii de preferinta stabilite prin clauza de subordonare aferenta fiecarei creante.
Astfel, intre diferitele tipuri de creditori subordonati, va trebui respectata ordinea de plata, asa cum a fost asumata de acestia prin termenii contractuali.