- Veti avea nevoie de cartea de identitate sau de pasaport pentru a calatori la bordul unui avion care pleaca din sau cu destinatia Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda sau Regatul Unit si, de asemenea, pentru a intra si iesi din aceste tari. Chiar si in situatia in care calatoriti intre doua tari aflate in spatiul fara frontiere al UE, este bine sa aveti la dumneavoastra aceste acte, pentru a va dovedi, la nevoie, identitatea.
- Daca aveti nevoie de asistenta urgenta (medicala, in caz de incendiu, pentru a intra in contact cu politia) apelati numarul 112, operational in UE, Turcia, Croatia si Muntenegru. Numarul poate fi apelat in orice tara din UE, iar operatorii vorbesc mai multe limbi, in functie de tara in care se afla.
- Nu uitati acasa Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), ce poate fi obtinut de la furnizorul national de asigurari. Cu ajutorul acestuia, la nevoie, puteti beneficia de serviciile acordate de unitati medicale de stat, in timpul unei sederi temporare pe teritoriul oricarui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei si Elvetiei. Descarcati aplicatia pentru smartphone cu ajutorul careia puteti intelege mai bine diferentele dintre normele in materie de asistenta medicala aplicabile in diferite tari. Aplicatia ofera informatii generale despre CEASS, numere de urgenta, tratamente acoperite, costuri, rambursari si va indica pe cine puteti contacta in cazul in care vi s-a furat cardul sau l-ati pierdut.
- Daca vi se anuleaza zborul sau calatoria cu trenul, sau daca acestea intarzie, aveti dreptul la rambursare, asistenta (mese sau/si hotel) sau o ruta alternativa - in functie de conditii. Informati-va in legatura cu drepturile de care beneficiati cand utilizati transportul aerian sau feroviar. Puteti descarca si noua aplicatie privind drepturile pasagerilor, pentru a sti ce aveti de facut daca intampinati probleme.
- Daca sunteti arestat sau va pierdeti pasaportul sau aveti nevoie de asistenta consulara intr-o tara din afara UE, in care tara dumneavoastra nu are consulat, puteti apela la ambasada oricarui alt stat UE.
- Contactati-va operatorul de telefonie mobila! Normele europene care reglementeaza serviciile de roaming va protejeaza de "socul facturii" in cazul in care folositi telefonul in strainatate. Daca intentionati sa il utilizati des, mai ales pentru a naviga pe internet sau pentru a trimite e-mailuri, puteti stabili un plafon. Au scazut tarifele si la apeluri si mesaje text in roaming.
- Daca doriti sa calatoriti cu pisici, caini sau dihori domestici, trebuie sa aveti pasaport pentru animale domestice! Acesta reprezinta dovada vaccinarii antirabice. Inainte de a pleca, verificati normele aplicabile in tara de destinatie. Ele sunt valabile si in cazul in care transportati alte animale.
- Pentru a afla cum va poate ajuta UE, contactati serviciul de informare al Comisiei, Europe Direct. Puteti formula intrebarile in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Vacanta placuta va dorim! :)
Mai multe detalii despre calatoriile in Europa puteti gasi aici.
Comentarii articol (16)