In luna iunie 2012, castigul salarial mediu net a fost de 1.552 lei, in crestere fata de luna mai cu 22 lei (1,4%), informeaza cel mai recent studiu publicat de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare valoare a salariului mediu net s-a inregistrat in intermedieri financiare (4.114 lei), iar cea mai mica in domeniul hotelier (845 lei).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de
2.140 lei, in crestere cu 1,5% fata de luna februarie, arata studiul INS, care stabileste totodata ca cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.114 lei), iar cea mai mica in hoteluri si restaurante (845 lei).
In iunie, salariul mediu net a fost mai mare decat in mai
In luna iunie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna mai 2012, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (24,6%) si in telecomunicatii (23,3%). Si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice s-au inregistrat cresteri, care au variat intre 7,5% si 12%.
In ceea ce priveste sectorul bugetar, s-au inregistrat cresteri fata de luna mai, in special in invatamant (4%), in sanatate si asistenta sociala (6,9%) si in administratie publica (7,9%).
Cele mai mari scaderi salariale: in extractia petrolului si a gazelor naturale
Potrivit INS, scaderile salariului mediu net din luna iunie au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. Totodata, acest lucru s-a intamplat si din cauza nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici, a dificultatilor financiare si a lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.
Astfel, conform datelor INS, cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (16%) si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (14,3%). Scaderi intre 7,5% si 11% s-au inregistrat in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii.
Raportat la luna iunie 2011, salariul mediu net a crescut in iunie anul acesta cu 5,4%.
Comentarii articol (2)