Victor Ponta: Decizia privind un nou acord cu FMI va fi luata in 2013, titreaza adevarul.ro.
Primul-ministru Victor Ponta a aratat, miercuri, ca opteaza pentru un nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International, dar decizia va fi luata in 2013, dupa alegerile parlamentare. "Un astfel de acord reprezinta un lucru bun pentru Romania, sa avem un acord preventiv, nu sa luam banii, dar sa avem un certificat de sanatate fiscala, insa aceasta discutie politica va avea loc in 2013 dupa ce vor avea loc alegeri parlamentare", a explicat seful Executivului.
BNR, interesata de scaderea leului? De ce tipareste Isarescu bani pentru Ponta, se intreaba dailybusiness.ro.
Deprecierea leului din ultima perioada se datoreaza politicienilor care se cearta pentru putere. Asta este, in esenta, teoria servita populatiei de analisti si sustinuta, indirect, de BNR. Numai ca, potrivit datelor proprii, banca centrala, cea despre care se spune ca se lupta "eroic" cu speculatorii pentru a tine leul in frau, face exact pe dos. Tipareste bani de zor, contribuind astfel la deprecierea monedei nationale.
La un pas de cel mai prost an in imobiliare, informeaza capital.ro.
Tranzactiile planificate pentru a doua parte a acestui an, la care se poarta negocieri de mai bine de 12 luni, ar putea face diferenta dintre cel mai prost an in imobiliare din ultimii zece si un an cel putin similar cu 2011, cand volumul tranzactiilor a depasit 350 milioane euro. Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an cel mai scazut volum de investitii imobiliare (in proprietati de birouri, retail sau industriale) din primul semestru al anului 2005 si pana in prezent. In primele sase luni ale lui 2012, au fost incheiate doar doua tranzactii, in valoare de 55 milioane euro.
Evz.ro: Care e adevarata miza a marilor investitori din economie?
Industriile auxiliare din jurul gigantilor economici sunt de regula mai mari decat afacerea de baza. S-a estimat ca, odata cu plecarea din Romania, Nokia a luat dupa ea circa 1% din PIB. Matematica simpla ne arata ca daca mai pleaca alte cateva companii mari, vom pierde tot avansul economic inregistrat in ultimii 10-15 ani. Motivul principal nu este disparitia acestor companii, ci a industriilor dezvoltate pe orizontala in jurul lor.
Alimentele de baza s-ar putea ieftini cu 15%, scrie jurnalul.ro.
Reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente cu 15%, propusa de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este o masura ce va servi in mod direct interesele consumatorilor din Romania prin scaderea preturilor la raft. "Consumatorii din Romania au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de masura va contribui, in opinia noastra, la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula cu siguranta si consumul. In consecinta, salutam si sustinem intentia Guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand.
Factura promisiunilor: Salarii marite, investitii taiate, relateaza romanialibera.ro.
Majorarea salariilor la bugetari intr-un an in care economia merge mai prost decat era estimat la finele anului trecut nu este posibila decat prin taierea investitiilor din fonduri UE, arata proiectul primei rectificari bugetare pe 2012. Veniturile statului vor inregistra in acest an o diminuare de 2,1 miliarde lei (0,4% din PIB), in timp ce prognoza de cheltuieli va fi redusa cu 753 milioane lei (peste 0,1% din PIB), arata proiectul rectificarii bugetare ce va avea loc in aceasta luna, potrivit Mediafax. Deficitul bugetar va depasi cu 0,3% nivelul de 1,9%, acceptat prin legea bugetului pe 2012. In final, deficitul va atinge 2,2%, nivel care, spunea in urma cu cateva luni Ministerul Finantelor, a fost acceptat la negocierile cu FMI.
43.000 de romani au ingrosat randurile restantierilor in trei luni, informeaza zf.ro.
Peste 43.000 de romani au incetat sa-si plateasca ratele la banca in ultimele trei luni, cei mai afectati fiind clientii cu credite in valuta, numarul total al restantierilor urcand la 730.000 de persoane la jumatatea anului, potrivit datelor BNR. Sumele restante la creditele persoanelor fizice cumulau 8,3 miliarde de lei (1,87 mld. euro) in iunie, fiind in crestere cu 25% fata de aceeasi luna a anului trecut. Volumul restantelor s-a majorat cu 9% doar in perioada martie-iunie, pe fondul accelerarii intarzierilor la plata creditelor in euro. Cursul de schimb leu-euro a crescut cu aproape 4% in aceeasi perioada.
Comentarii articol (0)