Adevarul.ro: Firmele de gaze si electricitate, taxate pe veniturile suplimentare.
Guvernul intentioneaza sa aplice, din ianuarie 2013, o taxa pe veniturile suplimentare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare si taxare in zona companiilor de petrol si gaze naturale. „Am infiintat un comitet interministerial, condus de Ministerul Finantelor Publice, care pregateste, in consultare cu companiile din sectorul petrolului, gazelor si electricitatii, un pachet de taxe, redevente si reglementari", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu Fondul Monetar International, citat de Mediafax.
CRIZA de finantare: Statul nu mai gaseste bani in piata, decat foarte scump, informeaza capital.ro.
Chiar si dupa invalidarea referendumului de suspendare a presedintelui, care s-ar fi presupus ca poate tempera criza politica si, implicit, tensiunile din piata interbancara, vedem ca statul inca nu reuseste sa atraga bani din piata din cauza dobanzilor prea mari. Exista pericolul sa se intre intr-o spirala a dobanzilor, atata timp cat scandalul politic pare ca se inteteste, iar statul consuma accelerat banii pe care ii mai avea de rezerva. Joi am avut a treia licitatie din ultimele patru in care Ministerul Finantelor nu a reusit sa vanda niciun titlu de stat din nivelul programat de doar 200 milioane lei, desi bancile pusesera la bataie peste 500 milioane lei.
Veste buna: Romania e in topul rezervelor mondiale de aur, titreaza evz.ro.
Romania se numara printre cele 35 de tari care au rezerve de aur mai mari de 100 de tone, arata cele mai recente date ale Consiliul Mondial al Aurului (WGC), potrivit Agerpres. Cu o rezerva de 103,7 tone de aur, Romania ocupa locul 33 in topul detinatorilor de rezerve de aur. Bulgaria se situeaza pe locul 47 cu o rezerva de aur de 39,9 tone, in scadere fata de locul 45 ocupat la finele lui 2011. SUA au cele mai mari rezerve de aur din lume, 8.133 tone, urmate de Germania, 3.395 tone si Fondul Monetar International cu 2.914 tone. Urmeaza Italia (2.451 tone), Franta (2.435 tone), China (1.054 tone), Elvetia (1.040 tone), Rusia (918 tone), Japonia (765 tone) si Olanda (612 tone).
Platim deja peste 6% din veniturile bugetare in contul datoriei publice, relateaza romanialibera.ro.
Dobanzile cumulate in contul datoriei publice sunt in prezent in jur de 2% din PIB. Fara o crestere economica similara an de an sau o taiere severa a cheltuielilor, ponderea datoriei in PIB va continua sa avanseze (noi imprumuturi pentru plata dobanzilor) cu toate riscurile ce decurg de aici. Romania are in prezent o datorie publica de aproximativ 40% PIB (circa 40% lei, 40% euro, 10% dolari etc.). La lei platim o dobanda de 5-6% in prezent, la valuta de aproximativ 4% (imprumutul de la FMI cu numai 3,5% dobanda face figura separata - nu uitati insa ca in momentul in care Finantele au iesit pe piata americana, la inceputul anului, dobanda obtinuta a fost de aproape 6,8% pentru 1,5 miliarde dolari; daca vom dori sa refinantam respectivul imprumut, costurile vor urca semnificativ).
Zf.ro: Rectificarea bugetara sacrifica investitiile in favoarea cheltuielilor sociale.
Guvernul este constrans de incadrarea in tinta de deficit de 2,2% din PIB si taie de la cheltuielile de investitii. Guvernul majoreaza cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei la rectificare, dar taie si 2 miliarde de lei de la cheltuielile de investitii finantate atat din buget, cat si din fonduri europene. Diminuarea investitiilor are implicatii negative asupra cresterii economice, iar mentinerea economiei pe plus in acest an este una dintre cele mai mari provocari, avand in vedere franarea principalelor motoare din 2011 - industria si agricultura.
Lefuri de bugetari: 6.500 de euro pe luna, scrie dailybusiness.ro.
Cu toate declaratiile Guvernului Ponta, privind o ponderare a salariilor bugetare, acum o saptamana Executivul a abrobat Nota de fundamentare la Hotararea Guvernului nr. 830/2012 privind aprobarea bugetului pe anul 2012 pentru Societatea Comerciala Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO).
Comentarii articol (0)