Totusi, Cristian Barhalescu, secretar de stat in MDRT, a anuntat, citat de Mediafax, ca implementarea SIET se amana pentru anul urmator, in primavara, iar intre timp, ar putea suferi anumite modificari, la propunerea patronatelor din turism.
"Implementarea SIET-ul se amana. Am hotarat in cadrul Consiliului Consultativ sa facem o serie de testari in cadrul hotelurilor din cadrul federatiilor hoteliere si patronatelor din turism si, in urma testarilor, sa gasim cea mai buna forma agreata de catre industrie, urmand ca in perioada ianuarie sa intram in legislativ cu aceasta propunere de lege" a spus Barhalescu, citat de agentia de presa.
Conform sursei citate, secretarul de stat a adaugat ca testarile se vor face in hoteluri in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, iar in lunile februarie-martie, acest sistem va fi, cu siguranta, activ.
Cum va functiona SIET?
Conform proiectului de act normativ, SIET cuprinde informatii cu privire la structurile de primire turistice cu functiuni de cazare si inregistreaza in timp real turisti cazati in structurile de primire turistice clasificate. Practic, toti operatorii economici care ofera servicii de cazare vor fi obligati sa asigure inscrierea turistica in SIET si sa raporteze zilnic numarul de turisti inregistrati.
Datele colectate in cadrul sistemului SIET vor fi utilizate, conform competentelor legale, de catre MDRT si de Ministerul Administratiei si Internelor astfel: MDRT are acces la date precum numarul de innoptari sau numarul de persoane cazate, pe care le va pune la dispozitie Institutului National de Statistica in scopul realizarii cercetarilor statistice. In schimb, MAI va avea acces la toate datele personale furnizate de turist in fisa de inscriere.
In acest fel, se va realiza o evidenta a numarului de turisti cazati si, totodata, se va elimina evaziunea fiscala, determinata de neraportarea reala a numarului de turisti care se cazeaza in unitatile turistice, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Operatorii economici care nu isi inscriu unitatea in SIET si care nu raporteaza zilnic numarul de turisti inregistrati risca sa fie sanctionati contraventional, cu amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei.
Ce date va furniza turistul?
Potrivit proiectului de act normativ, operatorii economici care ofera cazare sunt obligati sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor”, ce va contine urmatoarele date:
- Nume si prenume
- Data nasterii
- Domiciliul (localitatea, strada, tara)
- Data sosirii/ Data plecarii/ Scopul calatoriei in Romania
- Act de identitate (seria si nr.)
- Semnatura turistului
Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii români sunt: buletinul/cartea de identitate /pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor. In cazul cetatenilor straini, acestia vor putea prezenta: pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor.
Receptionerii vor confrunta datele inscrise in fise cu cele de pe actele de identitate si apoi vor inregistra turistii cazati in sistemul SIET.
Totusi, pentru a asigura protectia turistilor, personalului din cadrul unitatilor turistice ii este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii lor, solicitate de reprezentantii autorizati ai Politiei sau ai autoritatii administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului.
Puteti consulta atasat modelul Fisei de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, publicata de MDRT la sfarsitul lunii august.
Comentarii articol (41)