Buna ziua! Am rezervat un apartament prin platforma Airbnb in Romania. Imediat după rezervare, proprietarul mi-a transmis că accesul mi se va permite numai după ce îi trimit fotografii cu cărțile de identitate sau pașapoartele tuturor celor care vor sta in apartament. A invocat că așa îl obliga legea, dar nu a zis care ar fi aceea. Exista o astfel de lege? Este in regulă o astfel de cerere? Mulțumesc.
Bună ziua,
Conform Hotărârii 237 dd 8 februarie 2001 (*republicată*) și normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistice, operatorii economici care deţin sau administrează structuri de primire turistice au obligația de a asigura înscrierea tuturor turiştilor în evidenţele operative, la sosirea acestora, şi completarea formularului "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării". Informațiile astfel colectate trebuie gestionate în mod responsabil, cu respectarea regulilor de prelucrare a datelor personale, și nu vor fi comunicate decât autorităților, la solicitarea reprezentanților Ministerului de Interne.
Cf. Normelor metodologice dd 10 iunie 2013 privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice, persoanele fizice care desfășoară activități de cazare în structuri de primire turistice ca proprietari și/sau administratori intră în categoria operatorilor economici, iar apartamentele și camerele de închiriat în locuințe familiale sunt structuri de primire turistice cu funcțiune de cazare. Așadar proprietarul Airbnb, în calitate de operator economic care deține o structură de primire turistică, are obligația de a colecta datele turiștilor (conform legii, completarea fişelor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate).