Tot mai des intalnesc oameni care se exprima, atat in scris, cat si oral, folosind sintagma "drept pentru care", atunci cand vor sa ajunga la o concluzie. O sa va explic astazi de ce este gresita o astfel de constructie.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Desi tot mai multa lume o foloseste, sintagma "drept pentru care" reprezinta o constructie pleonastica ce trebuie evitata. Daca ne uitam in DEX, regasim doar expresia "drept care", sinonima cu prin urmare, in concluzie, deci, asadar.
"Avand in vedere sensurile pe care le are cuvantul drept, este pleonastica utilizarea sa alaturi de prepozitiile "ca" si "pentru", atat singur, cat si in combinatie cu relativul "care", explica lingvistul Narcisa Forascu.
Exemple:
*Ca drept dovada, si-a dat demisia.
Drept dovada si-a dat demisia.
*A realizat singura proiectul, drept pentru care i s-a marit salariul.
A realizat singura proiectul, drept care i s-a marit salariul.
Sa vorbim corect!
Toate articolele din Ghidul de supravietuire a limbii romane pot fi citite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (44)