Astfel, de la data intrarii in vigoare a actului normativ (data publicarii in Monitorul Oficial, n.r.), unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice pot casa autovehiculele uzate pe care le au in proprietate daca acestea au o vechime mai mare sau egala cu 5 ani de la data fabricatiei.
Pana acum, normele stabileau, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, ca autovehiculul trebuie sa aiba o vechime de cel putin 10 ani, iar data primei inmatriculari in Romania sa fie inainte de data de 31 decembrie 2006.
De-acum, aceste prevederi se modifica pentru unitatile administrativ-teritoriale si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor si pentru institutiile publice, inclusiv pentru institutul de cercetare-dezvoltare infiintat ca institutie publica, acestea putand aplica la programul Rabla daca au in proprietate autoturisme mai vechi de 5 ani.
In cazul celorlalte categorii de persoane juridice, conditiile de casare au ramas neschimbate. Astfel, potrivit normelor, urmatoarele tipuri de persoane juridice vor casa doar autovehicule cu o vechime de cel putin 10 ani:
- unitatea sau institutia de invatamant de stat sau privata;
- organizatia neguvernamentala;
- unitatea apartinand unui cult religios recunoscut in Romania;
- operatorul economic, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare care isi desfasoara activitatea in regim economic si institutia financiar-bancara.
Pogramul Rabla se adreseaza persoanelor fizice, persoanelor juridice sau operatorilor economici fara personalitate juridica, care detin in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele lor.
La fel ca anii trecuti, cuantumul primei de casare este 3.800 lei, fiind exprimata printr-un tichet cu valoare nominala. De asemenea, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult 3 tichete valorice.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (2)