Ca toate celelalte informatii si documente colectate in cadrul investigatiilor, si aceste solicitari, insotite de raspunsurile aferente, vor face parte din dosarul de investigatie, care este accesibil tuturor entitatilor investigate, in faza de pregatire a apararii (dupa emiterea raportului autoritatii de concurenta prin care se constata o eventuala incalcare si inainte de etapa audierilor).
Absolut toate entitatile investigate vor avea acces la versiunea neconfidentiala a documentelor din acest dosar, motiv pentru care este extrem de important ca orice entitate investigata:
(i) sa inteleaga pe deplin importanta determinarii si indicarii informatiilor confidentiale, pentru protejarea intereselor sale comerciale fata de concurenti;
(ii) sa identifice in mod corect ce informatii se pot bucura de un tratament in regim de confidentialitate; si
(iii) sa aiba o abordare unitara cu privire la solicitarile de pastrare a confidentialitatii pe intregul parcurs al unei investigatii.
Ce informatii pot beneficia de acest privilegiu?
In general, toate informatiile care pot fi calificate drept secrete de afaceri, care reprezinta know-how specific unei anumite activitati sau care ar oferi un avantaj competitiv concurentilor unei anumite entitati. Cu titlu exemplificativ ar intra in aceasta categorie: secrete de productie si alte informatii ce tin de procesul efectiv de productie; liste de clienti/ distribuitori; metode de evaluare a costurilor, precum si structura costuri/ preturi; planuri de afacere si planuri de marketing; strategii de vanzare si promovare; cantitati produse/ vandute; cota de piata.
Cu toate acestea, exista o prezumtie ca informatiile cu privire la cifra de afaceri, vanzari, cota de piata si orice alte informatii similare, care si-au pierdut caracterul de informatii sensibile din punct de vedere comercial, datorita trecerii timpului, de exemplu, nu mai pot fi considerate informatii confidentiale.
Beneficiaza de asemenea de acest privilegiu informatiile confidentiale (altele decat secrete de afaceri/ know-how specific), care, daca ar fi dezvaluite, ar prejudicia intr-o maniera semnificativa unei persoane sau entitati (cum ar fi de exemplu, informatii transmise de o persoana despre entitatile implicate intr-o practica anticoncurentiala; dar nu si numele angajatilor implicati intr-o fapta anticoncurentiala).
Cum se stabileste caracterul de confidentialitate?
Este important de mentionat ca in toate cazurile caracterul de secret comercial sau de informatie confidentiala este stabilit chiar de catre entitatea investigata (chiar daca este conditionat de acceptul autoritatii de concurenta) si trebuie solicitat in scris.
Astfel, entitatea investigata, ori de cate ori va furniza informatii si date autoritatii de concurenta, va identifica orice documente sau informatii pe care le considera ca avand un caracter confidential, indicand acest lucru in mod clar autoritatii de concurenta si precizand totodata motivele pentru care solicita ca respectivele informatii sa fie tratate in regim confidential. Cu titlu exemplificativ, formularile standard de confidentialitate, cu caracter cvasi-automat, ce se regasesc in documentele pregatite de avocati nu vor reprezenta prin ele insele o motivare a aplicarii tratamentului confidential, si in mod normal autoritatea de concurenta va face disponibile aceste documente, daca entitatea investigata nu a solicitat aplicarea regimului confidentialitatii in conformitate cu regulile de concurenta.
Entitatea investigata va prezenta totodata versiunea neconfidentiala a acestor informatii, care include o descriere a informatiilor (confidentiale) inlaturate, menita sa permita partilor ce au acces la dosar sa determine daca informatia inlaturata este relevanta sau nu pentru apararea sa.
Exceptii de la aplicarea privilegiului confidentialitatii
Cu titlu exceptional, se poate acorda accesul inclusiv la documente care cuprind secrete de afaceri sau informatii confidentiale, in masura in care acestea au caracter vadit dezincriminator sau, dimpotriva, evident incriminator. Asadar, autoritatea de concurenta poate aprecia ca nevoia de a proteja dreptul de aparare este mai important decat cea a asigurarii confidentialitatii anumitor informatii si sa acorde astfel acces si la aceste informatii.
In acordarea accesului la astfel de informatii, autoritatea de concurenta va lua in considerare factori cum ar fi:
- masura in care informatia respectiva contribuie in mod decisiv la stabilirea existentei sau inexistentei faptei;
- gradul de indispensabilitate al informatiei respective;
- gradul de sensibilitate al acesteia; sau
- aprecierea gravitatii faptei (chiar daca doar cu titlu preliminar).
In concluzie, determinarea caracterului confidential al informatiilor furnizate in cadrul unei investigatii este extrem de important (in considerarea dreptului tuturor entitatilor investigate de a accesa dosarul) si nu trebuie pierduta din vedere necesitatea motivarii in scris a aplicarii tratamentului confidential, chiar daca exista si exceptii clare de la aplicarea acestui tratament pentru anumite categorii de informatii. Pentru o abordare cat mai sigura a acestei chestiuni, este recomandabil sa apelati la sfatul unui avocat specializat in dreptul concurentei, care va poate preveni inclusiv asupra anumitor riscuri inerente