In aceeasi zi in care in Monitorul Oficial apareau modificari substantiale la Codul fiscal, 29 august, Ministerul Finantelor publica pe pagina sa de internet proiectul unei ordonante de urgenta care modifica mai multe acte normative, printre care si Codul fiscal. Mai mult decat atat, proiectul de OUG lansat in dezbatere publica aducea modificari si Codului de procedura fiscala, in conditiile in care acest act normativ a fost modificat in 24 august, prin ordonanta de Guvern.
Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 621, din 29 august 2012. Pe langa introducerea sistemului de plata a TVA la incasarea facturii de la 1 ianuarie 2013, actul normativ aduce si alte modificari importante in legislatia fiscala care tin de impozitul pe profit, impozitul pe venit sau contributiile sociale obligatorii, unele dintre ele aplicandu-se chiar din luna octombrie. Cititi AICI mai multe informatii despre noile prevederi.
Tot in 29 august, Ministerul Finantelor a publicat pe pagina sa de internet proiectul unei OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Acest proiect a devenit OUG nr. 47/2012, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 635 din 6 septembrie.
Printre actele normative pe care aceasta OUG le modifica se numara si Codul fiscal.
Prin noile reglementari, Guvernul stabileste ca pentru antrepozitarul a carui autorizatie de antrepozit fiscal a fost revocata din cauza neconformarii la conditii de autorizare sau de functionare a antrepozitelor fiscale, intervenite in perioada de valabilitate a autorizatiei, o noua autorizatie sa poata fi emisa la data la care acesta indeplineste toate conditiile de autorizare a unui antrepozit fiscal.
Reprezentantii Executivului explicau in nota de fundamentare a proiectului de OUG ca nu este necesara o prevedere care sa sanctioneze suplimentar antrepozitarul fata de revocarea propriu-zisa a autorizatiei, prin interzicerea desfasurarii activitatii economice pentru o perioada in care acesta indeplineste de fapt conditiile de autorizare si functionare.
Codul fiscal a mai fost modificat substantial si la inceputul lunii iunie, prin OUG nr. 24/2012, atunci cand a fost majorat plafonul de TVA la 220.000 lei. Multe alte reglementari noi au mai fost introduse atunci in Codul fiscal legate de impozitul pe profit sau impozitul pe venit.
Nici Codul de procedura fiscala nu scapa de noi modificari
Codul de procedura fiscala a fost si el modificat la finalul lunii august, prin OG nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618, din 28 august 2012.
Acest act normativ a adus reglementari noi in ceea ce priveste ordinea de stingere a datoriilor si depunerea online a declaratiilor fiscale.
De asemenea, au fost modificate si anumite prevederi referitoare la executarea silita a obligatiilor fiscale.
Totusi, OUG nr. 47/2012, publicata joi, modifica din nou Codul de procedura fiscala.
Modificarea propusa de Guvern prevede includerea in sfera de aplicare a Codului de procedura fiscala si a redeventelor rezultate din contractele de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor agricole, incheiate de Agentia Domeniilor Statului.