Republicarea celor doua Coduri care reprezinta pilonii sistemului fiscal romanesc este prevazuta in OG nr. 8/2013, actul normativ care modifica pentru prima oara in acest an atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala.
Astfel, art. V din OG nr. 8/2013 stabileste:
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a prezentei ordonante, dandu-se textelor o noua numerotare.
De asemenea, art. VI prevede acelasi lucru si pentru Codul de procedura fiscala:
Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 513 din 31 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a prezentei ordonante, dandu-se textelor o noua numerotare.
Va reamintim ca, potrivit Consitutiei, ordonantele emise de Guvern trebuie sa fie aprobate prin lege de Parlamentul Romaniei pentru a-si produce efectele juridice.
Ordonantele emise de Guvern intra in procedura parlamentara si trebuie dezbatute si aprobate atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor. Parlamentarii pot aproba ordonantele in forma elaborata de Guvern, insa au si dreptul de a le aduce amendamente care sa modifice prevederile din actul normativ emis de Executiv.
Momentan, potrivit informatiilor de pe paginile de internet ale Camerei Deputatilor si Senatului, OG nr. 8/2013 nu a fost inca inregistrata la Parlament pentru dezbatere, alesii fiind implicati in aceste zile in procesul de aprobare a bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale pe 2013.
Cronologie a modificarilor Codului fiscal in 2012
8 mai → A fost publicata OUG nr. 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 306, dupa ce a fost adoptata in aceeasi zi, in prima sedinta de Guvern a Cabinetului Ponta, abia instalat la conducerea tarii. Acest act normativ a modificat Codul fiscal, astfel incat baza de calcul al contributiei la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei sa fie doar veniturile care depasesc aceasta suma.
7 iunie → A fost publicata OUG nr. 24/2012 in Monitorul Oficial nr. 384. Una dintre cele mai importante reglementari din OUG nr. 24/2012 este cea referitoare la majorarea plafonului de la care firmele si persoana fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze in scopuri TVA. Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817). Celelalte modificari aduse Codului fiscal prin PUG nr. 24/2012 le puteti citi AICI.
29 august → A fost publicata OG 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 621. Prin aceasta ordonanta, s-a introdus mult-asteptatul sistem de plata TVA la incasarea facturii, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Cititi principalele noutati legislative din OG nr. 15/2012 AICI.
6 septembrie → A fost publicata OUG 47/2012 in Monitorul Oficial nr. 635. Noile reglementari introduse prin aceasta OUG stabilesc ca pentru antrepozitarul a carui autorizatie de antrepozit fiscal a fost revocata din cauza neconformarii la conditii de autorizare sau de functionare a antrepozitelor fiscale, intervenite in perioada de valabilitate a autorizatiei, o noua autorizatie sa poata fi emisa la data la care acesta indeplineste toate conditiile de autorizare a unui antrepozit fiscal.
18 octombrie → A fost publicata Legea 177/2012 in Monitorul Oficial nr. 712. Acest act normativ include in categoria contribuabililor care declara si platesc impozitul pe profit la 25 februarie si agricultorii care obtin venituri din cultura cartofilor. Detalii AICI.
18 decembrie → A fost publicata OUG nr. 87/2012. Dispozitiile acestei ordonante de urgenta armonizeaza legislatia nationala cu prevederile europene in domeniul antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor accizabile, in vederea respectarii angajamentelor asumate de Romania prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.