ACCES GRATUIT
UPDATE: Guvernul a decis: Alegerile parlamentare vor avea loc pe 9 decembrie. Vezi modelul buletinelor de vot!
Alegerile pentru Camera Deputatilor si a Senatului vor avea loc pe 9 decembrie, dupa ce Guvernul a aprobat aceasta data, in cadrul sedintei din 1 septembrie. In plus, Executivul a aprobat o serie de acte normative supuse dezbaterii publice, saptamana trecuta, de Ministerul Administratiei si Internelor, care stabilesc actele in baza carora se voteaza, dar si modelul buletinelor de vot, al listelor electorale si al stampilelor de vot.
Articolul continuă mai jos
Conform hotararii aprobate de Guvern in sedinta din 1 septembrie, data la care se vor desfasura alegerile parlamentare este
9 decembrie. Decizia vine dupa ce MAI a lansat, saptamana trecuta, un proiect de act normativ ce stabilea ca data scrutinului va fi 2 decembrie. Potrivit normelor legale, campania electorala se va incheia pe data de 8 decembrie 2012, iar rezultatul alegerilor va fi adus la cunostinta opiniei publice in timp util si publicat in Monitorul Oficial, Partea I.
In plus, Executivul a decis, tot in sedinta, ca
bugetul total al alegerilor este de 199 milioane lei, defalcat dupa cum urmeaza: 176,01 milioane lei catre Ministerul Administratiei si Internelor, 4,55 milioane lei catre Institutul National de Statistica prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei catre Autoritatea Electorala Permanenta, 5,25 milioane lei catre Ministerul Afacerilor Externe si 1,99 milioane lei catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
In ceea ce priveste documentele in baza carora se voteaza pe 9 decembrie, Guvernul a aprobat si proiectul de OUG privind modificarea si completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, care prevede ca
dreptul de vot NU se va exercita in baza cartii de alegator, ci doar in baza urmatoarelor documentele:
- cartea de identitate,
- cartea de identitate provizorie,
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic sau de serviciu, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice;
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, acestia vor prezenta pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, in timp ce persoanele cu resedinta in strainatate vor prezenta la sectia de votare pasaportul simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.
Desi
Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului stabileste ca alegatorul va prezenta la sectia de votare actul de identitate si cartea de alegator, proiectul de act normativ modifica aceasta prevedere, introducand mentiunea ca
utilizarea cartii de alegator se va face la alegerile parlamentare din 2016.
In motivare, Guvernul sustine ca s-a luat in considerare timpul scurt ramas la data desfasurarii scrutinului si ca este nevoie de mai mult timp, pentru ca toti cetatenii romani cu drept de vot sa primeasca o carte de alegator.
Un alt act normativ publicat joi pe site-ul MAI si aprobat in sedinta Executivului este cel care stabileste modelul buletinelor de vot care se vor folosi la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012,
pe care le puteti consulta in fisierele atasate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (24)