Potrivit Mediafax, Ecaterina Andronescu a declarat, la dezbaterile din Comisia de invatamant, ca amendamentele acceptate pentru ordonanta de urgenta care gestioneaza examenul de Bacalaureat nu schimba acest examen, asa cum a fost el sustinut din 2009 incoace. In plus, ministrul a tinut sa precizeze ca Bacalaureatul profesional intra in vigoare de anul acesta si ca acest model exista in foarte multe tari, printre care Anglia, Franta si Germania.
Inca de la inceputul saptamanii, ministrul Educatiei a mentionat ca, din dezbaterile cu directorii scolilor din mai multe judete, precum si din capitala, se contureaza ideea unui bacalaureat diferentiat.
Mai precis, conform declaratiilor Ecaterinei Andronescu, incepand cu anul 2013, absolventii de liceu vor avea posibilitatea de a alege intre sustinerea bacalaureatului national sau a celui profesional. Adica, din 2013 se vor organiza un bacalaureat national care exista si acum, cu acelasi continut si aceleasi probe, dar si un bacalaureat profesional, gandit ca o forma de finalizare a liceului pentru cei care nu tintesc invatamantul superior si vor sa intre pe piata muncii.
"Prin bacalaureatul profesional, sa spunem, le dam celor care doresc sa intre pe piata muncii o certificare a calitatilor lor profesionale", a precizat Ecaterina Andronescu.
Potrivit sursei citate, bacalaureatul profesional va avea un continut putin diferit fata de cel national, in sensul ca cele 3 probe de competente (comunicare in limba romana, intr-o limba straina si competentele digitale) vor fi aceleasi ca si la bacalaureat national, insa probele scrise obisnuite se elimina. Mai precis, elevii vor sustine un proiect si o proba practica, prin care sa se creasca gradul de profesionalizare a celor care finalizeaza liceul printr-un astfel de bacalaureat. Totusi, va fi si un examen scris, insa acesta va fi legat de educatia anteprenoriala, care, spune Andronescu, este o disciplina comuna in toate liceele din Romania, in intreaga retea de licee.
"Ca urmare, pentru asemenea formula de bacalaureat pot opta si elevii din liceele teoretice", puncteaza ministrul Educatiei, adaugand ca "absolventul de liceu decide ce face cu viata lui mai departe; daca merge in invatamantul superior, atunci va opta probabil pentru bacalaureatul national, daca va merge spre intrarea pe piata muncii, atunci probabil ca va opta pentru acest bacalaureat profesional".
Comentarii articol (1)