O serie de acte normative, printre care si cele care stabilesc modul de functionare si organizare al unor institutii publice sau ministere, printre care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sau Inalta Curte de Casatie si Justitie, au fost publicate recent in Monitorul Oficial, iar multe dintre ele au intrat deja in vigoare.
Hotararea Guvernului nr. 912/2012, fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 654 din 14 septembrie, amana data intrarii in vigoare a
HG nr. 700/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Concret, HG nr. 700/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 491, din 18 iulie 2012 si stabilea ca ANPC se va reorganiza, in sensul ca 8 structuri vor prelua patrimoniul celor 42 de structuri initiale. Reorganizarea urma sa aiba loc in termen de 60 de zile de la publicare, insa Guvernul a decis sa prelungeasca acest termen,
cu inca 90 de zile, motivand ca "termenul initial este insuficient".
HG nr. 912/2012, a intrat deja in vigoare la data publicarii, iar prevederile sale, adica reorganizarea ANPC, vor avea loc peste 90 de zile.
O alta hotarare, ce modifica
organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 651, din 13 septembrie 2012 si a intrat in vigoare la aceeasi data. Conform informatiilor publicate pe site-ul propriu al Executivului, actul normativ pleaca de la o serie de constatari din Raportul de audit asupra MDRT si reglementeaza separarea functiei de verificare a achizitiilor publice de functia de verificare a cererilor de rambursare in cadrul directiilor ministerului.
"Aceasta presupune o reorganizare administrativa care a fost extinsa si in ceea ce priveste reducerea numarului de posturi de conducere, realizandu-se astfel economii importante", informeaza Guvernul.
Mai multe posturi la ICCJ si transferuri la MMFPS
Inalta Curte de Casatie si Justitie va avea in plus 7 posturi, dupa ce hotararea care stabileste acest lucru a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Astfel, instanta suprema va avea cu 7 posturi mai mult decat pana acum, dintre care doua posturi de consilier juridic - functionari publici si cinci posturi de grefier. De asemenea, in actul normativ se precizeaza ca ICCJ va functiona cu un numar de maxim 499 de posturi.
Guvernul a luat aceasta masura in contextul constituirii Biroului juridic al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Tot in ceea ce priveste posturile, de aceasta data insa, din
domeniul muncii, familiei si protectiei sociale, a fost publicata, in Monitorul Oficial nr. 654, o hotarare ce modifica o serie de acte normative, in sensul transferului unor posturi intre institutii din subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si, de asemenea, in sensul transferului unor atributii intre aceste institutii.
Astfel, potrivit actului normativ, numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al MMFPS va fi de 538 de posturi finantate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului si ministrului delegat.
Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) va prelua un numar de 56 de posturi din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca aflate in subordinea
Inspectiei Muncii, astfel ca ANPIS va functiona cu un numar maxim de 1494 posturi, in timp ce Inspectia Muncii va functiona cu un numar de 2861 posturi.
Totodata,
Casa Nationala de Pensii Publice va functiona cu un numar maxim de 3476 posturi, finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, dintre care 130 de posturi aferente sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.
Desi s-au aprobat toate aceste transferuri, Guvernul informa, saptamana trecuta, ca
numarul maxim de posturi si cheltuielile de personal din cadrul MMFPS si institutiile din subordine raman neschimbate.
Comentarii articol (3)