- modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea, in cazul in care legea nu dispune altfel (art. 29 alin. 2);
- conditiile in care se suspenda contractul individual de munca in situatia absentelor nemotivate ale salariatului (art. 51 alin. 2);
- procedura de evaluare profesionala a salariatilor (art. 63 alin. 2);
- exceptiile de la regula potrivit careia pauza de masa nu se include in durata zilnica normala a timpului de munca (art. 134 alin. 3).
Altfel spus, daca exista un „contract colectiv de munca aplicabil” la nivelul unui angajator (cel de „unitate”, „grup de unitati”, „sector de activitate” ) si contine clauze cu privire la cele enumerate mai sus, angajatorul nu va stabili prin regulamentul intern reguli sau dispozitii privind acelasi obiect, decat derogand in favoarea salariatilor.
Daca angajatorul a stabilit in regulamentul intern dispozitii avand ca obiect cele enumerate, inainte de a-i fi opozabil un atare contract colectiv, la momentul intrarii lui in vigoare, se vor modifica, de drept, dispozitiile contractului.
Nota redactiei: Pentru mai multe detalii, va recomandam seminariile privind formarea profesionala organizate de Avocatnet. (Pe langa alti specialisti, participa, lect. univ. dr. Ana Stefanescu - Universitatea „Dunarea de Jos” Galati).