Dupa cum se stie, continutul contractului colectiv de munca nu poate fi stabilit de angajator unilateral, pentru ca, prin insasi definitie, este un act juridic negociat intre acesta si organismele de reprezentare ale salariatilor.
De aceea, nicio manifestare a vointei lor nu poate fi acceptata legal. Nu pot uza de acelasi drept de a imparti competenta legala, asa cum este in drept angajatorul datorita pozitiei sale de parte supraordonata in raportul juridic individual de munca. Aceasta desi, in raportul juridic colectiv de munca, ambele subiecte (sindicat si angajator) sunt egale1. Organismele de reprezentare ale salariatilor trebuie sa reprezinte intocmai interesele salariatilor care se subordoneaza angajatorului, tocmai pentru a contrabalansa dependenta fata de acesta.
Nedepunerea tuturor diligentelor pentru valorificarea intregului obiect al negocierii colective echivaleaza, practic, cu incalcarea mandatului primit. Asa cum salariatilor le este interzisa renuntarea la orice drept, sub sanctiunea nulitatii oricaror tranzactii2, interdictia ar trebui sa opereze si pentru cei mandatati sa le apere drepturile. Avem in vedere ca uneori, surprinzator, chiar am constatat3 negocierea de catre sindicate a unor dispozitii nefavorabile salariatilor, in dezacord cu recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii si chiar cu prevederile Codului muncii.
Daca organismele de reprezentare ale angajatilor nu inteleg importanta negocierii colective, lasa (si frecvent se intampla in practica) la latitudinea angajatorului o serie de probleme pe care legiuitorul a avut grija sa le aseze in puterea lor si doar in subsidiar in cea a angajatorului, nemaipunand in discutie ca acesta, oricum, are prerogativa organizarii si functionarii unitatii prin intermediul regulamentului intern si regulamentul de organizare si functionare.
__
1Art. 131 alin. 1 din Legea nr. 62/2011.
2 Potrivit art. 38 din Codul muncii, “Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate”.
3 A se vedea articolul Negocierea prevederilor in defavoarea salariatilor de catre confederatia sindicala publicat pe AvocatNet.ro
Nota redactiei: Pentru mai multe detalii, va recomandam seminariile privind formarea profesionala organizate de Avocatnet. (Pe langa alti specialisti, participa, lect. univ. dr. Ana Stefanescu - Universitatea „Dunarea de Jos” Galati).
Comentarii articol (2)