In ceea ce priveste negocierea regulamentului intern, se sustine ca “este, in fond, o optiune in favoarea salariatilor care - neexistand o interdictie legala expresa - nu ar trebui respinsa”1.
Deci, un act unilateral al angajatorului se poate transforma in act bilateral, negociat cu salariatii, daca angajatorul doreste sau cade de acord cu sindicatul/reprezentantii salariatilor, „in interesul asigurarii unui climat cat mai adecvat in colectivul sau”2.
Insa, daca drepturile salariatilor trec din „puterea” regulamentului, act unilateral, in cel al contractelor colective, acte negociate, modificarea sau incetarea lor va respecta aceasta simetrie, desigur pe durata valabilitatii.
Dupa aceasta, nu se mai poate impune „teoria dreptului castigat”, intrucat contractele colective de munca, se stabilesc pe durata determinata, in functie de conditiile economice si financiare ale unitatii la momentul negocierii, asupra carora sindicatul este informat, obligatoriu, prin grija3 angajatorului.
____
1Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editura Universul juridic, Editia a II-a, Bucuresti, 2012, p. 57.
2Ibidem, p. 57.
3A se vedea art. 130 alin. 4 lit.a din Legea nr. 62/2011 a dialogului social
Nota redactiei: Pentru mai multe detalii, va recomandam seminariile privind formarea profesionala organizate de AvocatNet.ro. (Pe langa alti specialisti, participa lect. univ. dr. Ana Stefanescu - Universitatea „Dunarea de Jos” Galati).
Comentarii articol (2)