avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM reglementat de Legea 62/2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM reglementat de Legea 62/2011

Prin art. 128 alin. (1) se stabileste ca contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
Conform art. 129 alin. (1), negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati. Totodata, conform alin. (2) initiativa negocierii poate apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
Alin. (4) mentioneaza ca in cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza aceasta negociere, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
Art. 141 alin. (3) stabileste faptul ca in cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
Art. 153 recunoaste dreptul organizatiilor sindicale legal constituite ( in mod normal ar fi trebuit sa se mentioneze ca acest drept il au si reprezentantii angajatilor ) de a incheia cu un angajator orice alte tipuri de acorduri, conventii sau intelegeri, in forma scrisa, care reprezinta legea partilor si ale caror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizatiilor semnatare.
Conform art. 217 lit.b, refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.
Ei bine, avand in vedere dispozitiile legale mai sus mentionate, supun atentiei voastre urmatoarele situatii :
1. Negocierea CCM nu are loc ca urmare a lipsei de initiativa atat din partea angajatorului/organizatia patronala cat si a lipsei de initiativa din partea sindicatului/reprezentantilor salariatilor, motiv pentru care nu se incheie un nou CCM, cel anterior fiind ajuns la termen.
Poate fi sanctionat angajatorul intr-o astfel de situatie ?
2. Angajatorul impreuna cu reprezentantii salariatilor stabilesc ca mare parte din clauzele CCM ( cu prioritate cele referitoare la drepturi suplimentare conferite angajatilor ) sa se regasesca in cuprinsul RI, document ce urmeaza a fi semnat de catre ambele parti ( angajator si reprezentantii salariatilor ).
Credeti ca acest RI intra sub incidenta art. 153 din lege ? Intr-o astfel de situatie mai este obligatoriu incheierea CCM ?
3. Prin Legea 130/1996, angajatorul era singurul care trebuia sa aiba initiativa negocierii CCM, neandeplinirea acestei obligatii fiind considerata contraventie si sanctionata cu amenda. Avand in vedere ca prin legea 62/2011 aceasta initiativa o poate avea si organizatia sindicala/reprezentantii angajatilor, credeti ca angajatorul mai poate fi sanctionat in conditiile in care el nu initiaza aceste negocieri ?
Astept cu interes raspunsurile voastre.

Cu stima,
Cons.jr. Mihail Hritcu
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 17:49, 16 August 2011
1. Nu am vazut sanctiune in acest sens. Controlul, in baza art.129 alin.2, va trasa masura ca angajotorul sa solicite inceperea negocierior colective.
2. Nu trebuie confundat CCM cu RI. In cazul CCM partile sunt libere si egale, clauzele fiind stabilite prin negociere intrun act (conventie) cu valoare juridica care devine legea partilor. In cazul RI, angajatorul este cel care stabileste regulile, sindicatul sau reprezentantii salariatilor avand rol consultativ.
3. Vezi pct.1.

Sunt de acord cu faptul ca RI reprezinta un set de reguli interne stabilite de catre angajator in mod unilateral. Ideea era daca, in conditiile in care, chiar daca sindicatul sau reprezentantii salariatilor au rol consultativ, semneaza si ei acest RI ( conform dispozitiilor legale, in momentul de fata aceasta semnatura nu este obligatorie tocmai datorita faptului ca RI este emis in mod unilateral de catre angajator ) acest document poate intra totusi sub incidenta art. 153.
Sunt de acord cu faptul ca RI reprezinta un set de reguli interne stabilite de catre angajator in mod unilateral.

Raspunsul l-ati dat dv. in fraza citata.
Nu poate intra. RI nu este nici conventie, nici acord, nici protocol si nici alt document care sa stabileasca de pe principii legale, egale si prin consens, aplicarea unor raporturi de munca echitabile de natura sa permita desfasurarea unei activitati in conditii de profitabilitate si echilibru financiar dar si de asigurare a protectiei sociale a salariatiilor, inclusiv prevenirea sau limitarea conflictelor de munca.

Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, Firma unde eu lucrez are un contract colectiv de munca semnat si inregistrat la ITM ce a expirat la finele lui 2013. De atunci alt contract nu a ... (vezi toată discuția)