Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, publicata in 29 august. Actul normativ modifica printre altele si art. 155 din Codul fiscal care contine regulile privind facturarea.
Informatii noi in factura emisa
Din 2013, cand noile reglementari intra in vigoare, facturile trebuie sa contina cateva elemente in plus. Pe langa informatiile care sunt obligatorii si in momentul de fata (detalii despre acest subiect AICI), facturile vor mai contine:
- mentiunea «TVA la incasare», in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii;
- mentiunea «taxare inversa», in cazul in care clientul este persoana obligata la plata TVA;
- mentiunea «autofactura», in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului;
- daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de arta,
- obiecte de colectie si antichitati, una dintre mentiunile «regimul marjei - bunuri second-hand», «regimul marjei - opere de arta» sau «regimul marjei - obiecte de colectie si antichitati», dupa caz;
Regulile valabile din 2013 mai stabilesc ca sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 1391, si anume ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
Cand trebuie emise facturile
OG nr. 15/2012 clarifica si situatiile in care contribuabilii au obligatia de a emite facturi catre beneficiari.
Astfel, noile reglementari precizeaza clar ca persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
- pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate (cu exceptia operatiunilor scutite fara drept de deducere a taxei prevazute la art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal);
- pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in conditiile art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal;
- pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a)-c)din Codul fiscal;
- pentru orice avans incasat in legatura livrarile de bunuri/ prestarile de servicii efectuate sau cu vanzarile la distanta efectuate (cu exceptia operatiunilor scutite fara drept de deducere a taxei prevazute la art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal).
De asemenea, OG nr. 15/2012 introduce clarificari si in privinta scutirilor de la obligatia de a emite facturi. Astfel, in prezent, o persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii, pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului în care beneficiarul solicita factura:
- transportul persoanelor cu taximetre, precum si transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;
- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate în documente, fara nominalizarea cumparatorului.
Aceste prevederi sunt modificate si exprimate mai explicit. Concret, din 2013 operatiunile pentru care emiterea facturii nu este obligatorie (daca beneficiarul nu o solicita) sunt:
a) livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale;
b) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a), furnizate catre beneficiari persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fara nominalizarea cumparatorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii;
c) livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a) si b), furnizate catre beneficiari, persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite. OG nr. 15/2012 precizeaza totusi ca "Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie sa le intocmeasca in vederea determinarii corecte a bazei de impozitare si a taxei colectate pentru astfel de operatiuni".
In acelasi timp noile reguli aplicabile de anul viitor stipuleaza ca o persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi poate opta pentru emiterea facturii.
Cand se pot emite facturi simplificate
OG nr. 15/2012 clarifica si situatiile in care se pot emite facturi simplificate. Daca pana acum era precizat doar cazul in care asemenea facturi nu puteau fi emise, din 2013, Codul fiscal va contine prevederi mai explicite din acest punct de vedere Mai exact, noile norme stabilesc ca se pot emite facturi in sistem simplificat:
- atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 1391 (ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza);
- in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, noile reguli stabilind ca orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura.
Mai mult decat atat, facturi simplificate pot fi emise si in alte situatii:
- daca valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 1391;
- in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca introducerea tuturor informatiilor obligatorii sa fie extrem de dificila.
Totusi, in aceste situatii se va aplica o procedura distincta, stabilita prin norme, mai precizeaza Codul fiscal.
Facturile emise in sistem simplificat trebuie sa contina aproape aceleasi informatii ca si pana acum:
- data emiterii;
- identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
- identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
- suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
la care se adauga, conform noilor reglementari:
- o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura (reamintim ca potrivit modificarilor orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura).
OG nr. 15/2012 reglementeaza mai clar si cazurile in care facturile simplificate nu pot fi emise. Astfel, prevederile privind facturile emise in sistem simplificat nu se aplica:
- pentru vanzarile la distanta;
- pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate conform art. 143 alin. (2), lit. a – c din Codul fiscal;
- atunci cand persoana impozabila, care este stabilita in Romania, efectueaza livrarea de bunuri ori prestarea de servicii pentru care taxa este datorata in alt stat membru, in care aceasta persoana nu este stabilita, iar persoana obligata la plata TVA este persoana careia i-au fost livrate bunurile sau i-au fost prestate serviciile in acest alt stat membru.
Urmariti AvocatNet.ro in perioada urmatoare pentru a afla noile prevederi din Codul fiscal referitoare la factura electronica.