Rezultatul inspectiei fiscale generale sau partiale va fi consemnat intr-un raport de inspectie fiscala. Pe langa asta, la raportul privind rezultatele inspectiei fiscale se vor anexa, ori de cate ori este cazul, actele privind constatarile preliminare, cum sunt procesele-verbale incheiate inclusiv cu ocazia controalelor inopinate si/sau incrucisate si orice alte acte.
Raportul de inspectie fiscala se semneaza de catre organele de inspectie fiscala, se verifica si se avizeaza de seful de serviciu.
Pe baza raportului de inspectie fiscala organul fiscal va emite decizia de impunere, in cazul in care se constata diferente in plus sau in minus fata de creanta fiscala existenta la momentul inceperii inspectiei fiscale.
Daca baza de impozitare nu se modifica, se emite o decizie privind nemodificarea bazei de impunere.
Dupa aprobarea raportului de catre conducatorul organului de inspectie fiscala, se va emite decizia de impunere de catre organul fiscal competent teritorial.
Atentie! Legea nu impune insa organului fiscal un termen in care acesta sa finalizeze raportul de inspectie fiscala.
Decizia de impunere sau de nemodificarea bazei de impunere se va comunica contribuabilului in 30 zile de la data finalizarii raportului de inspectie fiscala.
Important! Organul fiscal nu poate pretinde executarea obligatiei stabilite in sarcina contribuabilului prin actul administrativ, daca acest act nu a fost comunicat contribuabilului, potrivit legii.
Termenul de plata
Diferenta de impozit, taxa sau contributie constatata de organele de inspectie fiscala si stabilita de plata, precum si obligatiile accesorii aferente acestora se platesc in functie de data comunicarii prezentei, astfel:
- pana la data de 5 a lunii urmatoare, cand data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna;
- pana la data de 20 a lunii urmatoare, cand data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna.
Penalitati de intarziere
Organele de inspectie fiscala stabilesc penalitatile de intarziere prevazute la art. 120^1 din Codul de procedura fiscala numai daca, la data incheierii inspectiei fiscale, sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.
Pentru obligatiile fiscale stabilite suplimentar, care nu indeplinesc, la data incheierii inspectiei fiscale, conditia legala de a calcula penalitatile de intarziere, organele de inspectie fiscala vor intocmi o lista care va fi anexata la prezenta decizie de impunere.
Lista debitelor suplimentare, pentru care nu s-au calculat penalitati de intarziere, cuprinde pentru fiecare impozit, taxa sau contributie componenta debitului suplimentar, cu termenul scadent aferent fiecaruia.
Pe de alta parte, impotriva sumelor din prezenta decizie se poate face contestatie, care se depune, in termen de 30 zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sanctiunea decaderii.
Evidenta fiscala
Inregistrarea in evidenta fiscala a obligatiilor suplimentare constatate de organele de control se face pe baza deciziei de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inpectia fiscala cu data confirmarii de primire de catre contribuabil a acesteia.