Simpla coordonare a devenit insuficienta. Este nevoie de o supraveghere mai stricta si de o mai buna integrare la nivel european, pentru a evita reproducerea crizelor bancare, pentru a restabili increderea in sistemul financiar si pentru a-i proteja pe deponenti, se arata intr-un document de presa al Comisiei Europene.
"Desi bancile opereaza din ce in ce mai mult la nivel transfrontalier, activitatile pe care le desfasoara continua sa fie supravegheate la nivel national”, precizeaza CE in comunicat. Totodata, moneda comuna si integrarea financiara sporita determina o anumita vulnerabilitate a zonei euro la crizele bancare, care se propaga de la un stat membru la altul.
In plus, CE considera ca solutia o reprezinta o
supraveghere mai stricta la nivelul UE. In 2001 au fost create trei organisme de supraveghere, a caror misiune este de a coordona activitatea autoritatilor nationale de reglementare si de a garanta ca normele UE se aplica in mod coerent.
Potrivit unei noi propuneri,
Banca Centrala Europeana (BCE) ar dobandi noi atributii de monitorizare a activitatii unui numar de aproximativ 6 000 de banci din zona euro. Acordul ar fi cunoscut sub numele de mecanismul unic de supraveghere, mentioneaza sursa citata.
Astfel, BCE ar urma sa preia sarcini ca autorizarea bancilor si a altor institutii de credit, garantarea ca acestea dispun de suficient capital (lichiditati) pentru a continua sa opereze chiar si cand inregistreaza pierderi si monitorizarea activitatii conglomeratelor financiare.
In cazul in care o banca incalca sau risca sa incalce cerintele de capital, BCE va putea sa ii solicite luarea unor masuri de corectie. Autoritatile nationale de supraveghere vor continua sa efectueze controale zilnice.
"Uniunea bancara ar urma sa fie completata de un cadru unic de reglementare privind cerintele de capital, de scheme armonizate de protectie a depozitelor si de noi dispozitii pentru redresare si solutionare, toate propuse in cursul acestui an", se arata in comunicat.
BCE ar demara procedura in
ianuarie 2013, monitorizand unele banci care au primit sau au solicitat ajutor financiar de la sectorul public. Pana in ianuarie 2014, toate bancile ar urma sa intre sub incidenta mecansimului de supraveghere.
Aceasta este cea mai recenta propunere avansata de Comisie in seria initiativelor UE menite sa evite repetarea crizei bancare din 2008. Pe langa infiintarea autoritatilor de supraveghere la nivel european, UE are in vedere si introducerea cerintelor de capital pentru banci si a garantiilor pentru depozitele bancare, precum si restructurarea sectorului financiar prin inchiderea bancilor neviabile.
Citeste AICI mai multe despre uniunea bancara.
Sursa: Comisia Europeana
Comentarii articol (0)