Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Proiectul de Lege prin care Romania se aliniaza propunerii Consiliului European de crestere a capitalului subscris si varsat la Banca Europeana de Investitii cu 10 miliarde de euro, informeaza Executivul pe pagina sa de internet.
Astfel, capitalul detinut de Romania, in calitate de membru la Banca Europeana de Investitii, se va majora cu suma de 52.395.000 EUR. Masura vine ca urmare a deciziei Consiliului European din 28/29 iunie 2012 de crestere a capitalului subscris si varsat la BEI cu 10 mld. EUR.
Suma echivalenta in lei cu aceasta destinatie va fi finantata din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice pentru anul 2013, de unde se va efectua plata catre Banca Europeana de Investitii, intr-o singura transa, pana la 31 martie 2013.
Banca Europeana de Investitii (BEI) este una dintre institutiile financiare ale Uniunii Europene si a fost infiintata prin Tratatul de la Roma (Partea 5, Titlul I) cu scopul de a acorda asistenta tehnica pe termen lung prin proiecte care sustin dezvoltarea echilibrata a intregului spatiu comunitar si care contribuie la coeziunea economica, sociala si teritoriala a Uniunii Europene.
In urma discutiilor din Consiliul de Administratie al BEI, cu privire la cresterea capitalului Bancii, s-a stabilit ca este necesara o plata imediata, preferabil intr-o singura transa, fie in exercitiul financiar 2012, sau pana la 31 martie 2013, pentru a permite ca Banca sa-si indeplineasca misiunea stabilita de sefii de State si Guverne.
Principalele elemente ale proiectului de decizie formala, care s-au supus aprobarii CA pentru a fi transmise Consiliului Guvernatorilor sunt urmatoarele:
- majorarea capitalului subscris cu 10 mld. Euro la 1 ianuarie 2013, de la nivelul de 232,4 mld. EUR pana la nivelul de 242,4 mld. Euro;
- ponderea capitalului varsat care va fi platita de statele membre va creste de la 5% la 8,919% din capitalul subscris total;
- Romania va contribui cu suma de 52.395.000 EUR. Capitalul subscris si varsat al bancii va creste de la 11,6 mld. EUR pana la nivelul de 21,6 mld. EUR
Comentarii articol (0)