Buna ziua,
A fost efectuata o majorare de capital la o Sociatate pe actiuni in 2007 prin aplicarea articolului ” Actiunile emise in schimbul aporturilor in numerar vor trebui platite, la data subscrierii, in proportie de 30% din valoarea nominala si, integral, in termen de 3 ani de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, a hotararii adunarii general”.
Au fost subscrise 100.000 actiuni , fiind achitat in termen 30% din valoarea lor. A fost inregistrata majorarea CS la Registrul comertului cu 100.000 actiuni, capital social subscris varsat = CS initial+CS aferent celor 30.000 actiuni.
Din pacate la implinirea celor 3 ani de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial, din lipsa de bani, nu au mai fost depusi ceilalti 70%.
Ce se intampla acum?
1.Se reduce CS cu cele 100.000 actiuni aferente majorarii din 2007 si atunci societatea trebuie sa ramburseze actionarilor sumele depuse in2007 pt 30% din actiuni?
2.Se reduce Capitalul social cu 70.000 actiuni aferente capitalului social subscris si nevarsat, si atunci CS la CS initial+CS aferent celor 30.000 actiuni(30% )
3.Poate fi achitata suma aferenta 70% si dupa trecerea a 3 ani de la publicare in MO
Aceasta majorare a fost efectuata datorita faptului ca, Capitalul social al SA era sub 25.000 eur. Ce se intampla daca se reduce din nou CS la SA sub 25.000 eur?Dizolvare sau se poate realiza o noua majorare?
Cu ce nr. de actiuni se voteaza la urmatoarea AGEA? Cu cele din CA initial +CS aferent a 30%?
Se poate vota la AGEA cu actiuni subscrise dar neachitate(pt. cele 70)?
Din 2007 sa votat si cu actiunile aferente CS subscris si nevarsat 70%, iar in Registrul actionarilor au fost inregistrate toate cele 100.000 actiuni , avand drept de vot actionarii pt. toate –actiuni initiale +actiuni subscrise si achitat avansul de 30%-deci toate cele 100.000 actiuni aferente majorarii, nefacadu-se diferenta intre ele—sa votat corect?
Cu multumiri,
Art. 9. - (1) Societatea pe actiuni se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii
actului constitutiv sau prin subscriptie publica.
(2) In cazul unei subscrieri integrale si simultane a capitalului social de catre toti semnatarii actului constitutiv, capitalul
social varsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata:
a) pentru actiunile emise pentru un aport in numerar, in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii;
b) pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii.*
Apoi cititi si articolul 100.
Deci nu reduceti ci anulati si emiteti altele noi care le vindeti. Actionarii ce au subscris si nu au platit integral vor primi diferenta, din ce ramane dupa ce se scad costurile cu emisia, vanzarea etc.
Daca la majorarea de capital a unei societati s-au emis actiuni noi s-au subscris o parte dar pana la termenul limita de varsare si dupa somatia colectiva nu s-au achitat integral ce se poate face?
1. Se pot anula toate actiunile neachitate inegral ( 30%+70%)
2. Se poate anula doar diferenta neachita de 70%? Ce se intampla dc echivalentul sumelor - 30% reprezinta de exemplu 150,4 actiuni - cum se poate rotunji? Si ce se intampla cu diferentele rezultate?