avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL-majorare capital social. In ce termen?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL-majorare capital social. In ce termen?

La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare?
De asemenea, tot la SRL-uri, exista un termen limita de subscriere si varsare a sumelor cu care este majorat capitalul social?
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 12:48, 5 Noiembrie 2014
Aportul in bani si in natura pe care asociatii sau actionarii s-au angajat sa-l puna la dispozitia societatii comerciale in calitatea lor de proprietari.

Societatea comerciala este legal constituita numai din momentul in care intregul capital social a fost subscris si fiecare asociat (sau actionar) a depus sub forma baneasca sau in natura cota de aport stabilit prin contractul de societate si statutul societatii.

Impartirea capitalului subscris in capital subscris varsat si capital subscris nevarsat asigura delimitarea celor doua momente necesare in formarea capitalului social - subscriere, prin care actionarii sau asociatii se angajeaza contractual cu partea de aport adusa, si varsare, prin care acestia pun efectiv la dispozitia societatii partea de capital subscrisa.
Cred ca nu am fost prea explicita. Deci, SRL exista si face o majorare de capital. De la momentul Hotararii AGA prin care se aproba majorarea de capital, exista vreun termen in care banii trebuie virati efectiv? Multumesc
Subscrierea trebuie urmata imediat de varsare, caci numai dupa varsare se majoreaza capitalul ! Altfel, degeaba subscrieti daca nu varsati !
adela05 a scris:

Cred ca nu am fost prea explicita. Deci, SRL exista si face o majorare de capital. De la momentul Hotararii AGA prin care se aproba majorarea de capital, exista vreun termen in care banii trebuie virati efectiv? Multumesc


Buna ziua,

In primul rand actul constitutiv prevede ce modificari se aproba prin hotarare AGOA si ce modificari se aproba prin hotararea AGEA, stiind ca AGEA este caracteristica societatilor pe actiuni, insa poate fi preluata si de SRL. In lipsa unei astfel de distingeri in actul constitutiv, dat fiind ca forma de organizare este SRL, AGA ramane competenta sa aprobe o astfel de majorare.

Varsarea capitalului social conditioneaza inregistrarea in registrul comertului. Prin urmare, ulterior adoptarii actului modificator, conform celor de mai sus, si anterior inregistrarii hotararii in registrul comertului, aportul la majorarea capitalului va trebui varsat in contul societatii, pentru a completa apoi si dosarul de inregistrare cu dovada participatiilor.

Succes!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social-diminuare cs danyyss danyyss Buna ziua, A fost efectuata o majorare de capital la o Sociatate pe actiuni in 2007 prin aplicarea articolului ” Actiunile emise in schimbul aporturilor ... (vezi toată discuția)
Procedura majorare capital social sa C_CRISTINA C_CRISTINA Se doreste majorarea capitalului social al unui SA. Se poate intocmi hotararea AGA prin care sa se stipuleze ca se majoreaza cu x suma capitalul social, urmand ... (vezi toată discuția)
Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)