avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Procedura majorare capital social SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Procedura majorare capital social SA

Se doreste majorarea capitalului social al unui SA. Se poate intocmi hotararea AGA prin care sa se stipuleze ca se majoreaza cu x suma capitalul social, urmand ca varsarea sumelor de catre fiecare actionar sa se faca pana la o anumita data limita? Exista un termen maxim pana la care trebuie facuta varsarea capitalului, in cazul majorarii? Auzisem de 12 luni de la data adoptarii hot. AGA prin care s-a aprobat majorarea.
Daca raspunsul e afirmativ, practic, cum se intampla? Se depune hotararea AGA la ORC, dupa care la data limita se depun si dovezile de varsamant? Se mai face si atunci alt inscris?

Orice informatie e bine venita.
Cel mai recent răspuns: C_CRISTINA , utilizator 15:10, 22 Iulie 2009
Conform art.219 din Legea nr.31/1990 republicată "hotărârea adunării generale privind majorarea capitalului social produce efecte numai în măsura în care este adusă la îndeplinire în termen de un an de la data adoptării".
După această dată hotărârea devine caducă.
iar procedura este urmatoarea conform legii 32:

Art. 210
(1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
...
(4) Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
Art. 211
Hotararea adunarii generale extraordinare pentru majorarea capitalului social se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, acordandu-se pentru exercitiul dreptului de preferinta un termen de cel putin o luna, cu incepere din ziua publicarii.

Art. 212
(1) Societatea pe actiuni isi va putea majora capitalul social, cu respectarea dispozitiilor prevazute pentru constituirea societatii.
(2) In caz de subscriptie publica, prospectul de emisiune, purtand semnaturile autentice a doi dintre administratori, va fi depus la registrul comertului pentru indeplinirea formalitatilor prevazute la art. 18 si va cuprinde:
a) data si numarul inmatricularii societatii in registrul comertului;
b) denumirea si sediul societatii;
c) capitalul social subscris si varsat;
d) numele si prenumele administratorilor, cenzorilor si domiciliul lor;
e) ultima situatie financiara aprobata, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari;
f) dividendele platite in ultimii 5 ani sau de la constituire, daca, de la aceasta data, au trecut mai putin de 5 ani;
g) obligatiunile emise de societate;
h) hotararea adunarii generale privitoare la noua emisiune de actiuni, valoarea totala a acestora, numarul si valoarea lor nominala, felul lor, relatii privitoare la aporturi, altele decat in numerar, si avantajele acordate acestora, precum si data de la care se vor plati dividendele.
(3) Acceptantul va putea invoca nulitatea prospectului de emisiune ce nu cuprinde toate mentiunile aratate, daca nu a exercitat in nici un mod drepturile si obligatiile sale de actionar.


Art. 113
Adunarea generala extraordinara se intruneste ori de cate ori este necesar a se lua o hotarare pentru:
....
f) majorarea capitalului social;
...
Art. 114
(1) Exercitiul atributiilor mentionate la art. 113 lit. b), c), f), g) si j) va putea fi delegat consiliului de administratie sau administratorului unic prin actul constitutiv sau prin hotarare a adunarii generale extraordinare.
Art. 115
Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare, cand actul constitutiv nu dispune altfel, sunt necesare:
• la prima convocare, prezenta actionarilor reprezentand trei patrimi din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin jumatate din capitalul social;
• la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand jumatate din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social.

Actele necesare sunt urmatoarele:

1. Cererea de inregistrare (original), intr-un exemplar;
2. Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor / decizia asociatului unic) – original + 1 copie;
3. Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii);
4. Daca este cazul, avizele prealabile prevazute de legile speciale (original);
5. Daca este cazul: notificarea Consiliului Concurentei emisa in conditiile prevazute de Legea nr. 21/1996, republicata, cu modificarile ulterioare (copie);
6. Daca este cazul, imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);
7. Actul constitutiv in forma modificata atestat de avocat daca contine inserate declaratiile asociatilor si ale administratorului;
8. Dovezile privind plata taxelor legale:

- taxa de timbru judiciar, in original;
- timbre judiciare;
- taxa de registru;
-tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a

Sper ca v-am putut fi cu folos! Bafta!!
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
Alexandru Cutean, Consilier juridic
termenul este de 1 an de la data adoptarii hotararii AGA.
Daca doriti ca mentiunea capitalului social subscris sa apara cat mai repede trebuie platit la data subscrierii 30% din valoarea nominala a actiunilor conf. art. 220 si restul in trei ani.
Doar ca in Registru vor aparea doua valori pentru capitalul social - una cu capitalul social subscris si alta mai mica cu capitalul social varsat.

Va multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social s.a. etta etta Ma intereseaza procedura de majorare a capitalului social la o societate pe actiuni . Se convoaca AGA, se publica hotararea de majorare in care doar unul din ... (vezi toată discuția)
Srl-majorare capital social. in ce termen? adela05 adela05 La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare? De asemenea, tot la ... (vezi toată discuția)
Actionar minoritar tovyis tovyis Buna ziua, fac parte dintr-o societate mixta : 10% o firma straina 45% o alta firma straina 10% o persona fizica 10% alta persoana 12% alta persoana ... (vezi toată discuția)