Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, iar noile reglementari privind impozitul pe venit cuprinse in ordonanta au intrat deja in vigoare.
OG nr.15/2012 a completat art. 52 din Codul fiscal, care stabilea ca veniturile obtinute in baza contractelor civile incheiate intre platitori persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila si persoane fizice se impozitau prin retinerea la sursa a unui impozit pe venit in cota de 10%, fiind urmata de regularizarea acestuia la sfarsitul anului. Sonia Ivan, Senior Consultant, Tax Advisory in cadrul companiei Mazars, explica intr-un alt articol AvocatNet.ro ca ca, in categoria contractelor civile pentru care se aplica retinerea la sursa a impozitului, se includeau:
- contractele de agent,
- contractele de comision,
- mandatele comerciale si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011 conform prevederilor noului Cod Civil,
- contractele/conventiile civile, care atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a noului Codului civil si-au pastrat aceeasi natura juridica.
Prin modificarile aduse art. 52, OG nr. 15/2012 a introdus o exceptie de la aceasta regula si a clarificat care sunt veniturile rezultate din activitati independente pentru care impozitul datorat nu se mai retine la sursa.
Asfel, actul normativ a stabilit ca retinerea la sursa reprezentand plati anticipate nu se mai aplica pentru contribuabilii inregistrati fiscal care obtin venituri din:
- Activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.
- Exercitarea unor profesii liberale (avocati, notari, medici, experti contabili, arhitecti).
Important! Veniturile din contractele de agent isi pastreaza acelasi regim ca si pana acum (retinere la sursa).
Mai mult decat atat, ordonanta care a modificat Codul fiscal precizeaza expres, la un alineat nou introdus in cadrul art. 52, situatiile in care platitorii cu regim de retinere la sursa sunt scutiti de aplicarea lui.
Astfel, potrivit noilor reglementari, acesti contribuabili nu trebuie sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul reprezentand plati anticipate atunci cand fac plati catre:
- asocieri fara personalitate juridica (orice asociere in participatiune, grup de interes economic, societate civila sau alta entitate care nu este o persoana impozabila distincta, in intelesul impozitului pe venit si pe profit, conform normelor emise in aplicare);
- persoane juridice care tin contabilitatea in partida simpla;
- persoane fizice, daca plata reprezinta venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii.
Noile reglementari in ceea ce priveste art. 52 din Codul fiscal se aplica deja, dupa ce au intrat in vigoare in prima zi a lunii septembrie.
Tabel comparativ cu toate modificarile
Directia Generala a Finantelor Publice Brasov a elaborat recent un tabel comparativ cu toate modificarile pe care le-a adus OG nr. 15/2012 capitolului Impozit pe venit din Codul fiscal. Documentul prezinta intr-un mod concis si usor de urmarit toate modificarile, noile reglementari fiind puse in oglinda cu vechile reguli astfel ca veti putea observa usor ce s-a schimbat.
Puteti consulta atasat tabelul comparativ realizat de DGFP Brasov.
Comentarii articol (8)