Conform art. VII alin. (1) lit. d) din OUG 125/2011, incepand cu data de 01.07.2012 va intra in vigoare Titlul IX^2 din Codul fiscal Capitolul II - Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, care cuprinde reglementarile privind contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele ce realizeaza venituri din activitati independente, inclusiv de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, cum sunt si veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, realizate ulterior datei de 1 iulie 2012.
HG 50/2012 nu a inclus norme metodologice de aplicare a prevederilor privind contributiile sociale obligatorii care vor intra in vigoare la 1 iulie 2012, ceea ce face ca, in aceste conditii, pentru prima jumatate a anului 2012, sa fie aplicabile in continuare, in materie fiscala, prevederile Codului fiscal coroborate ale art. III din OUG nr. 58/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, platitorul de venituriva avea obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe venit stabilit in cota de 10%, reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual pe venit datorat de persoana fizica sau in cota de 16% reprezentand impozit final conform optiunii exercitate de persoana fizica la incheierea contractului.
ATENTIE: Incepand cu anul 2012 impozitul stabilit in cota de 10% se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal, spre deosebire de impozitul in cota de 16% care se aplica la venitul brut potrivit art. 52 indice 1 lit.b) din Codul fiscal, modificarea fiind introdusa prin OG 30/2011 si preluata in OUG 125/2011.
ART. 52 Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:
b) venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent;
In consecinta, daca persoana fizica opteaza pentru impunerea finala in conformitate cu prevederile art. 52 indice 1 din Codul fiscal, cota de 16% se va aplica la venitul brut, baza de calcul a impozitului final pe venit fiind venitul brut.
De asemenea, potrivit alin. (17) lit. b) din art. III din OUG 58/2010, baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este tot venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.
ART. III*) (17) Baza lunară de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj este:
b) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfăşurată în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
Sursa::[ link extern ] >
Articole interesante puteti citi si aici:
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ]
[ link extern ] /