Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti care obligatiile platitorului de venit care a angajat cu contract de prestari servicii PFA, conform modificarilor legislative actuale? Va multumesc anticipat.
Stabiliti natura contractului, pentru a vedea obligatiile fiscale pentru veniturile platite.
- Pentru impozit pe venit, obligatia de retinere la sursa a impozitului este prevazuta in OMFP 247/2012:
(2) Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
‐ contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
‐ contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica.
- Pentru contributii sociale, pana la data de 1 iulie 2012 - OUG nr.58/2010
În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, sunt considerate venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială:
- veniturile rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
Obligatiile se refera la contributiile individuale de asigurari sociale si somaj, dar cititi textul ordonantei indicate pentru a vedea toate exceptiile si modul de stabilire a contributiilor, daca acestea se datoreaza in speta dvs.
Dupa data de 1 iulie 2012, pentru contributii vedeti Cap. II de la Titlul IX indice 2 din Cod fiscal, obligatiile de retinere la sursa se refera la CAS si CASS (contributii individuale numai).
din punctul meu de vedere pfa-ul trebuie sa intocmeasca o factura pentru serviciul prestat iar beneficiarul serviciului trebuie sa inregistreze in contabilitate.