Senatul a desemnat marti, 20 noiembrie, reprezentantul societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, prin vot secret electronica. Astfel, Daniela Ciochina, propusa de Uniunea Juristilor din Romania, a fost aleasa membru in CSM cu 60 de voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere, mandatul sau expirand in 2017.
Hotararea Senatului care stabileste acest lucru a fost deja publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 781, din 20 noiembrie 2012.
"Articol unic. - Senatul o alege, in calitate de reprezentant al societatiii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, pe doamna Ciochina Daniela, pentru un mandat ce va expira la data de 6 ianuarie 2017. Aceasta hotarare a fost adoptata de Senat in sedinta din 20 noiembrie 2012, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata" - extras din Hotararea Senatului nr. 43
Conform informatiilor publicate in presa centrala, Ciochina a terminat Facultatea de Drept la Craiova, are masteratul in Dreptul afacerilor, este cercetator stiintific in stiinte juridice si are un doctorat cu titlul „Compensatia ca mod de stingere a obligatiilor". De asemenea, noul membru CSM este lector universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir", asistent strategii si programe la Universitatea Athenaeum Bucuresti. In acelasi timp, Ciochina este director executiv (din 2012) la organizatia neguvernamentala Institutul International al Drepturilor Omului.
Conform normelor, pentru a putea fi membru al CSM, reprezentantii societatii civile trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- Sunt specialisti in domeniul dreptului;
- Au o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica;
- Se bucura de inalta reputatie profesionala si morala;
- Nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea;
- Nu au calitatea de membru al unui partid;
- Nu au indeplinit, in ultimii 5 ani, functii de demnitate publica.
Organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate si asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv apararea drepturilor omului au propus Biroului permanent al Senatului, in perioada 15 octombrie-19 noiembrie 2012, cate un candidat care sa reprezinte societatea civila in Consiliul Superior al Magistraturii.
Comentarii articol (1)