Adevarul.ro: Produsele romanesti vor sta “la colt” in hypermarket.
Retailerul francez Carrefour a inaugurat in magazinul de la Baneasa o zona cu produse romanesti, printr-un proiect in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, care va fi extins in toate magazinele lantului. "Produsele romanesti trebuie sa fie in centrul atentiei, iar scopul acestui proiect este acela de a promova cat mai mult produsele romanesti, pentru a-i ajuta cat mai mult pe producatorii agricoli sa aiba o piata de desfacere, iar lanturile de hypermarket-uri in Romania reprezinta poate cea mai importanta piata de desfacere pentru produsele romanesti", a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la inaugurarea zonei cu produse romanesti din magazinul de la Baneasa.
Cartofii s-au scumpit cu 26%, intr-o luna. Inflatie record pentru ultimele 14 luni, titreaza capital.ro.
Cifrele transmise astazi de Statistica par sa fi fost "teleportate" din vremuri pe care le credeam lasate de mult timp in urma. Dupa ce in primele luni ale anului ajunsesem la un nivel incredibil al cresterii preturilor, de doar 1,8%, in termeni anuali, Institutul National de Statistica a prezentat astazi datele pentru inflatia din luna septembrie, cand preturile au crescut cu nu mai putin de 5,33% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Traiti bine? Romanii vor ramane cei mai saraci europeni pana in 2025, scrie dailybusiness.ro.
Romania va ramane cea mai saraca tara din Uniunea Europeana cel putin in acest deceniu, daca nu pana in 2025, arata prognozele facute de Fondul Monetar International si alte institutii straine. Potrivit datelor FMI, in 2017, nivelul mediu de trai al Romaniei va fi de 44% din media Uniunii Europene, fata de 50% in cazul Bulgariei.
Financial Times: Vremurile de acum amintesc de Romania lui Ceausescu, o tara ca in Evul Mediu, informeaza evz.ro.
Efectele programelor de austeritate asupra valorilor politice din sudul Europei pot trezi ingrijorarea, scrie elvetianul Trineesh Biswas, intr-o scrisoare trimisa ziarului britanic Financial Times. Reversul acestei legaturi, respectiv valorile politice ce pot reiesi dintr-un exercitiu de austeritate in absenta cresterii economice, sunt de asemenea nefaste.
Economia „probabila". Ce valoare au prognozele expertilor?, se intreaba romanialibera.ro.
Ura, economia Romaniei se va misca mai repede la anul decat cea poloneza, pentru prima data din 2008! Motiv de bucurie daca estimarile analistilor n-ar fi deseori contrazise de realitate. Asta pentru ca extrapoleaza liniar situatia din prezent ignorand „ruperile de ritm". Apoi, pentru ca sunt mai mult instrumente de marketing decat de analiza. FMI se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in acest an si cu 2,1% anul urmator, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012, in timp ce pentru Romania vede un avans de 0,9% in 2012 si 2,5% in 2013. Sa deschidem sampania de pe acum? Nu va grabiti, sa vedem cum au evoluat estimarile FMI pentru PIB-ul Romaniei din acest an.
Agricultura si energia nu pot ridica Romania fara industrie, relateaza zf.ro.
Se discuta des de unde vor proveni resursele de crestere pentru Romania in urmatorii ani si sunt amintite mai ales energia si agricultura, dar putini vorbesc despre nevoia de industrializare/reindustrializare. Cazul Oltchim are partea sa buna din acest punct de vedere, de a pune proiectorul asupra scaderilor dramatice ale capacitatilor industriale locale. In anii '90 un scenariu era ca Romania sa treaca spre asa-numitul sector tertiar - servicii, pentru a ajunge la un PIB per capita cat mai aproape de cel din Europa de Vest. Numai ca socotelile nu s-au potrivit - de fapt, a avut loc mai degraba o intoarcere catre agricultura de subzistenta a oamenilor care suprapopulau fabricile decat o inaintare catre economia serviciilor.
Comentarii articol (3)