Proiectul de lege care introduce bacalaureatul profesional a fost adoptat, in 17 septembrie, de Senat, in calitate de camera decizionala, cu 73 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si 1 abtinere. Anterior, proiectul fusese adoptat tacit si de prima camera sesizata, Camera Deputatilor, la sfarsitul anului 2010, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile. Practic, in urma adoptarii de catre cele 2 camere, legea si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, ea fiind transmisa presedintelui Romaniei spre promulgare.
Totusi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu a promulgat legea, ci a semnat in 8 octombrie cererea de reexaminare a Legii pe care a trimis-o Parlamentului, in care solicita eliminarea dispozitiilor care introduc bacalaureatul profesional, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un document de presa publicat saptamana trecuta pe site-ul propriu. In opinia Presedintiei, introducerea noii forme de examen afecteaza calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor.
Potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, cererea de reexaminare a fost prezentata in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor in 15 octombrie, iar apoi trimisa Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport. Aceasta Comisie a intocmit si raportul aferent, in care precizeaza ca respinge Cererea de reexaminare cu 15 voturi "pentru" si 1 vot "impotriva" si propune adoptarea Legii in forma adoptata de cele 2 Camere ale Parlamentului.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, reexaminarea unei legi se poate cere o singura data. "Cererea Presedintelui Romaniei privind reexaminarea unei legi va fi examinata de comisia permanenta sesizata in fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativa (in cazul de fata, comisia sesizata in fond este cea pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, n.r.) ; aceasta va intocmi un raport in care va face propuneri cu privire la obiectiile formulate in cererea de reexaminare. Raportul comisiei impreuna cu cererea de reexaminare se supun dezbaterii Camerei Deputatilor dupa regulile procedurii legislative", se arata pe site-ul Camerei Deputatilor.
Ulterior, dupa dezbatere, se va promulga legea, in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare.
Puteti consulta aici traseul legislativ al legii care introduce bacalaureatul profesional.
De ce a cerut Traian Basescu reexaminarea legii?
Potrivit Administratiei Prezidentiale, introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar afecteaza calitatea invatamantului, precum si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. "Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate si impredictibilitate", se arata in cererea de examinare.
In plus, conform documentului citat, noua lege nu este oportuna intrucat introducerea intempestiva si fara fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie.
Mai mult decat atat, in cerere se precizeaza ca legea nu este oportuna si dintr-un alt motiv, acela ca certificarea competentelor profesionale se realizeaza prin certificatul de calificare profesionala, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor si nu printr-o diploma de bacalaureat, chiar daca se adauga apelativul "profesional". "Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta", se arata in documentul mentionat.
Iata mai jos textul integral al cererii de examinare transmisa Parlamentului:
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 8 octombrie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei.
Domnului Valeriu-Stefan Zgonea
Presedintele Camerei Deputatilor
In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995
Motivele cererii sunt urmatoarele:
1. Potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobandi diploma de bacalaureat profesional care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior. Totodata, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, in termeni generali, in cuprinsul acestei legi.
2. Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementarea a acestuia, sunt de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor.
Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate si impredictibilitate.
Apreciem ca elevii au nevoie de o intelegere amanuntita si aprofundata a optiunilor pe care le au, cel tarziu la inceputul anului scolar. Mai mult, chiar legea in discutie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul ca modul de organizare si de desfasurare, precum si continutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicitatii inainte de inceperea anului scolar.
3. Pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational (calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii) si pe continuturi (programa scolara, practica). Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta.
4. Avand in vedere dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2011 prin care se reglementeaza si invatamantul profesional, noua lege nu este oportuna intrucat introducerea intempestiva si fara fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie.
5. De asemenea, legea aflata la promulgare nu este oportuna deoarece certificarea competentelor profesionale se realizeaza prin certificatul de calificare profesionala, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor si nu printr-o diploma de bacalaureat, chiar daca se adauga apelativul „profesional”. Bacalaureatul sau echivalentul sau fiind, in toate tarile in care exista, o diploma de nivel 4, care da acces in universitati. Asadar, actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor. Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta.
6. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza bacalaureatul profesional."
Bacalaureatul profesional, o alternativa pentru cei care nu vor sa urmeze facultatea
Conform legii adoptate de Parlament, absolventii de liceu vor avea posibilitatea de a alege intre sustinerea bacalaureatului national sau a celui profesional. Mai precis, potrivit declaratiilor din septembrie ale Ecaterinei Andronescu, ministrul Educatiei, chiar din 2013 s-ar putea organiza un bacalaureat national care exista si acum, cu acelasi continut si aceleasi probe, dar si un bacalaureat profesional, gandit ca o forma de finalizare a liceului pentru cei care nu tintesc invatamantul superior si vor sa intre pe piata muncii.
Conform modificarilor la legea invatamantului, "absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior".
In plus, in proiectul de act normativ se arata ca bacalaureatul national se va desfasura ca si pana acum, cu aceleasi probe. In schimb, examenul de bacalaureat profesional va avea un continut putin diferit, in sensul ca cele 3 probe de competente (comunicare in limba romana, intr-o limba straina si competentele digitale) vor fi aceleasi ca si la bacalaureat national, insa probele scrise obisnuite se elimina. Concret, elevii vor sustine un proiect si o proba practica, prin care sa se creasca gradul de profesionalizare a celor care finalizeaza liceul printr-un astfel de bacalaureat. Totusi, va fi si un examen scris, insa acesta va fi legat de educatia anteprenoriala, care, spunea Andronescu luna trecuta, este o disciplina comuna in toate liceele din Romania, in intreaga retea de licee.
Propunerea legislativa stabileste, de asemenea, ca in decursul unui an scolar se vor organiza 2 sesiuni ale examenului de bacalaureat national si profesional, iar candidatii pot sustine amble tipuri de examene fara taxa, de cel mult 2 ori.
Dupa ce legea a fost adoptata in septembrie de Senat, ministrul Educatiei declara la acea data ca spera ca presedintele Traian Basescu va promulga legea, pentru a putea fi transmisa catre cei care o asteapta. "Este vorba de o alternativa, deci este optiunea elevului si a familiei lui si sigur ca decizia pe care elevul cu familia lui o ia poate sa insemne: «mergem spre invatamantul superior», atunci merge spre bacalaureatul national, ca si pana acum sau «nu mai merg spre invatamantul superior, vreau sa gasesc un loc de munca sa ma angajez» si atunci optiunea este pentru bacalaureatul profesional", a explicat atunci Andronescu.
Comentarii articol (8)