Guvernul a adoptat, în ºedinþa din 11 august 2005, prin hotãrâre de Guvern, principiile generale ºi specifice pentru producerea în condiþii igienice a produselor alimentare, în conformitate cu legislaþia comunitãþii europene ce reglementeazã domeniul sanitar veterinar ºi siguranþa alimentelor.
Hotãrârea va intra în vigoare cu 3 luni înainte de data aderãrii României la Uniunea Europeanã. La data intrãrii în vigoare a acestei hotãrâri, va fi abrogatã HG nr. 1198/2002 privind aprobarea normelor de igienã a produselor alimentare.
Regulile ºi procedurile prevãzute de Hotãrârea de Guvern stabilesc principii comune, în special în legãturã cu responsabilitãþile fabricanþilor ºi ale autoritãþilor competente, referitoare la cerinþele structurale, operaþionale ºi de igienã pentru întreprinderi, proceduri pentru autorizarea întreprinderilor, cerinþe pentru depozitare, transport, precum ºi pentru mãrci de sãnãtate.
Hotãrârea adoptatã de Guvern stabileºte cã responsabilitatea primarã pentru siguranþa alimentelor aparþine operatorului cu activitate în domeniul alimentar. Operatorii din domeniul alimentar trebuie sã se asigure cã toate etapele de producþie, procesare ºi de distribuþie a alimentelor ce sunt sub controlul acestora, satisfac cerinþele de igienã din aceastã hotãrâre.
Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sã adopte, dupã caz, urmãtoarele mãsuri specifice de igienã: conformare cu criteriile microbiolgice pentru produse alimentare, menþinerea lanþului de frig ºi prelevarea de probe ºi efectuarea de analize de laborator.
Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sã punã în aplicare, sã implementeze ºi sã menþinã o procedurã permanentã bazatã pe principiile privind analiza riscului ºi punctele critice de control (HACCP):
- identificarea oricãrui risc ce poate fi prevenit, eliminat sau redus la niveluri acceptabile
- identificarea punctelor critice de control pentru etapa sau etapele în care controlul este esenþial, pentru a se preveni sau a se elimina un risc sau pentru a-l reduce la niveluri acceptabile
- stabilirea limitelor critice în punctele critice de control ce separã acceptabilul de neacceptabil pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor identificate
- stabilirea ºi implementarea de proceduri eficiente de monitorizare a punctelor critice de control
- stabilirea de acþiuni coercitive, atunci când monitorizarea indicã faptul cã un punct critic de control nu este sub control
- stabilirea de proceduri ce trebuie sã fie efectuate în mod regulat pentru a verifica dacã mãsurile enunþate anterior funcþioneazã eficient
- stabilirea de documente ºi înregistrãri proporþional cu natura ºi mãrimea activitãþii din domeniul alimentar, pentru a se demonstra aplicarea eficientã a tuturor mãsurilor de mai sus care þin de analiza riscului ºi punctele critice de control.
Fiecare operator din domeniul alimentar trebuie sã notifice autoritãþii sanitare veterinare ºi pentru siguranþa alimentelor judeþene ºi respectiv a Municipiului Bucureºti, în maniera în care aceasta o solicitã, fiecare întreprindere aflatã sub controlul sãu ce efectueazã oricare dintre etapele de producþie, de procesare ºi de distribuþie de alimente, în scopul înregistrãrii fiecãrei astfel de întreprinderi.
Atunci când este necesarã autorizarea, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sã se asigure cã întreprinderile lor sunt aprobate de cãtre autoritatea sanitarã veterinarã judeþeanã ºi pentru siguranþa alimentelor judeþeanã ºi respectiv a Municipiului Bucureºti, ca urmare cel puþin a unei inspecþii efectuate la faþa locului.
Autoritatea trebuie sã încurajeze elaborarea ghidurilor naþionale de bune practici pentru igienã ºi pentru aplicarea principiilor privind analiza riscului ºi punctele critice de control (HACCP). Trebuie sã fie încurajatã difuzarea ºi utilizarea atât a ghidurilor naþionale, cât ºi a celor comunitare.
Prevederile acestei hotãrâri se aplicã ºi activitãþilor de import - export de alimente.
Regulile stabilite de prezenta Hotãrâre nu trebuie sã se aplice nici producþiei primare pentru uz domestic privat, nici preparãrii domestice, manipulãrii sau depozitãrii de alimente pentru consum domestic privat, furnizãrii directe, de cãtre producãtor, de cantitãþi mici de produse primare cãtre consumatorul final sau cãtre întreprinderi locale de vânzare cu amãnuntul ce aprovizioneazã direct consumatorul final. De asemenea, aceste reguli nu se aplicã nici centrelor de colectare ºi tãbãcãriilor ce intrã sub incidenþa definirii activitãþilor în domeniul alimentar. În plus, acestea trebuie sã se aplice numai întreprinderilor a cãror concepþie implicã o anumitã continuitate a activitãþilor ºi un anumit grad de organizare.
Hotãrârea adoptatã de Guvern þine cont de obligaþiile internaþionale stabilite de Acordul Sanitar ºi Fitosanitar al Organizaþiei Mondiale a Comerþului ºi de standardele internaþionale de siguranþã a alimentelor conþinute de Codex Alimentarius.
Comentarii articol (0)