In acelasi timp, Parlamentul a subiniat faptul ca excepþiile planificate de la prevederile existente nu trebuie sa includa riscuri, iar acestea trebuie "identificate si controlate in masura suficienta si in mod regulat".
Regulamentul existent prevede stabilirea, implementarea si mentinerea analizei riscurilor si a punctelor critice de control ( Hazard Analysis and Critical Control Point, prescurtat: principiile HACCP), pentru a garanta un nivel maxim de siguranþa a produselor alimentare.
Parlamentul European a adoptat, in prima lectura, un nou regulament, deoarece experienþa a aratat ca unele intreprinderi din sectorul alimentar pot indeplini cerintele de igiena alimentara si fara un sistem bazat pe principiile HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Point ) pentru a garanta un nivel maxim de siguranta a produselor alimentare.
Din aceasta cauza, agenþi economicii care isi vand produsele direct la consumatorii finali, precum patiserii, macelarii, magazine alimentare, standuri in piaþa si pensiuni pot fi scutiti de obligaþia de a institui, de a pune in aplicare si de a menþine procedee permanente bazate pe principiile HACCP.
Potrivit raportorului Horst Schnellhardt (PPE-DE, Germania), raportul adoptat contribuie la reducerea poverii administrative fara a reduce insa standardele UE in materie de igiena. "Trebuie sa se asigure ca flexibilitatea introdusa in regulamente devine o realitate", a declarat demnitarul european. Potrivit europarlamentarului german, Parlamentul European trebuie sa transmita un semnal foarte clar in ceea ce priveste angajamentul sau de a reduce birocraþia pentru intreprinderile mici din Europa, fara a dilua standardele de igiena.
Comentarii articol (0)