Ce prevede legislaþia europeanã care va fi transpusã prin aceastã
lege?
Regulamentul Parlamentului European ºi Consiliului (CE) nr.
178/2002 din 28 ianuarie 2002, care este transpus în proiectul de Lege Cadru,
reprezintã baza pentru asigurarea unui nivel ridicat de protecþie a
sãnãtãþii umane ºi a intereselor consumatorilor în legãturã cu alimentele.
Ce este un aliment ?
În definiþia acquis-ului comunitar (Regulamentul Parlamentului
European ºi Consiliului (CE) nr. 178/2002), „aliment” (sau „produs alimentar”)
reprezintã orice produs sau substanþã, indiferent dacã este prelucratã,
parþial prelucratã sau neprelucratã, destinatã sau prevãzutã în mod
rezonabil a fi ingeratã de oameni. „Alimentele” includ bãuturile, guma de
mestecat ºi orice substanþã, inclusiv apa, încorporatã în mod intenþionat în
alimente în timpul producerii, preparãrii sau tratãrii lor. „Alimentele” nu
includ: hrana animalelor; animalele vii, în afara cazurilor în care ele sunt
pregãtite pentru introducerea pe piaþã pentru consumul uman; plantele,
înainte de a fi recoltate; produsele medicinale, în sensul specificat în
Directivele Consiliului 65/65/CEE ºi 92/73/CEE ; cosmeticele, în sensul
Directivei Consiliului 76/768/CEE ; tutunul ºi produsele din tutun, în
sensul Directivei Consiliului 89/622/CEE ; narcoticele sau substanþele
psihotrope, în sensul Convenþiei Unice a Naþiunilor Unite privind
Narcoticele, 1961 ºi al Convenþiei Naþiunilor Unite privind Substanþele
Psihotrope, 1971; reziduurile ºi substanþele contaminante.
Legislaþia europeanã în domeniul alimentar acoperã orice etapã de
producþie, prelucrare ºi distribuþie a alimentelor ºi a hranei pentru
animale produsã sau folositã pentru hrana animalelor producãtoare de
alimente.
Siguranþa alimentelor – prevederile legislaþiei europene,
transpuse în proiectul de lege
Conform legislaþiei europene, alimentele nu sunt comercializate dacã
nu prezintã siguranþã. Se considerã cã alimentele nu prezintã siguranþã dacã
acestea:
a. sunt dãunãtoare sãnãtãþii;
b. nu sunt adecvate consumului uman.
Atunci când se determinã dacã un aliment prezintã sau nu siguranþã,
trebuie sã se aibã în vedere:
(a) condiþiile normale de folosire a alimentului de cãtre consumator ºi
fiecare etapã de producþie, prelucrare ºi distribuþie;
(b) informaþiile furnizate consumatorului, inclusiv informaþiile de pe
etichetã sau la alte informaþii general disponibile pentru consumator în
privinþa evitãrii unor anumite efecte negative asupra sãnãtãþii ale unui
anumit aliment sau ale unei anumite categorii de alimente.
Atunci când se determinã dacã un aliment dãuneazã sãnãtãþii,
trebuie sã se aibã în vedere:
(a) nu numai efectele probabile imediate ºi /sau pe termen scurt sau
lung ale acelui aliment asupra sãnãtãþii unei persoane care îl consumã, dar
ºi asupra generaþiilor urmãtoare;
(b) efectele toxice cumulative probabile;
(c) sensibilitatea deosebitã, din punctul de vedere al sãnãtãþii, a unei
categorii specifice de consumatori, atunci când alimentul este destinat
acelei categorii de consumatori.
În cazurile în care un aliment care nu prezintã siguranþã face parte
dintr-un transport, dintr-un lot sau dintr-o partidã de mãrfuri alimentare
din aceeaºi clasã sau având aceeaºi descriere, se presupune cã toate
alimentele din respectivul transport, lot sau partidã nu prezintã nici ele
siguranþã, în afara cazurilor în care, în urma unei evaluãri detaliate, nu
existã nici o dovadã cã restul transportului, lotului sau partidei nu
prezintã siguranþã.
Hrana pentru animale
În ceea ce priveºte hrana pentru animale, acquis-ul comunitar prevede cã
aceasta prezintã riscuri pentru utilizarea cãreia îi este destinatã, dacã:
- are un efect negativ asupra sãnãtãþii oamenilor sau animalelor;
- determinã un risc pentru consumul uman al alimentelor derivate din animale
producãtoare de alimente.
Retragerea de pe piaþã ºi controlul
Regulamentul 178/2002 aratã cã, dacã un agent cu activitate în domeniul
alimentar considerã sau are motive sã creadã cã un aliment pe care l-a
importat, produs, prelucrat, fabricat sau distribuit nu satisface cerinþele
de siguranþã alimentarã, el iniþiazã imediat proceduri pentru retragerea
alimentului respectiv de pe piaþã, dacã alimentul a ieºit de sub controlul
imediat al respectivului agent iniþial, ºi informeazã despre aceasta
autoritãþile competente. În cazul în care produsul ar putea sã fi ajuns la
consumator, operatorul informeazã în mod eficient ºi precis consumatorii în
legãturã cu motivul retragerii acestuia ºi, dacã este necesar, retrage de la
consumatori produsele care le-au fost deja furnizate, atunci când alte
mãsuri nu sunt suficiente pentru realizarea unui nivel ridicat de protecþie
a sãnãtãþii. Aceleaºi prevederi se aplicã ºi în ceea ce priveºte hrana
pentru animale, caz în care aceasta este distrusã.
Agenþii cu activitate în domeniul alimentelor ºi hranei pentru animale
iau mãsuri, în toate etapele producerii, prelucrãrii ºi distribuþiei din
unitatea aflatã sub controlul lor, astfel încât alimentele sau hrana pentru
animale sã satisfacã cerinþele legislaþiei referitoare la alimente care sunt
relevante pentru activitãþile lor ºi verificã îndeplinirea acestor cerinþe.
De asemenea, aceºtia trebuie sã fie capabili sã indice exact traseul
produsului respectiv (persoana sau unitãþile care le-au furnizat produsul
respectiv) ºi sã punã aceste informaþii la dispoziþia autoritãþii competente,
la cererea acesteia.
Instituþii de aplicare a legii în Uniunea Europeanã ºi în România
Statul membru aplicã legislaþia referitoare la alimente, monitorizeazã ºi
verificã îndeplinirea cerinþelor relevante ale legislaþiei referitoare la
alimente de cãtre agenþii cu activitate în domeniul alimentelor ºi hranei
pentru animale în toate etapele producerii, prelucrãrii ºi distribuþiei,
prevede acquis-ul comunitar.
În România, instituþiile responsabile pentru aplicarea legii
sunt Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor ºi Mediului, Ministerului
Sãnãtãþii ºi Familiei, Autoritatea Naþionalã de Protecþie a Consumatorului
ºi instituþiile lor descentralizate.
Conform Regulamentului Parlamentului European ºi Consiliului (CE) nr.
178/2002, instituþia care gestioneazã în Uniunea Europeanã politica
referitoare la siguranþa alimentelor este Autoritatea Europeanã pentru
Siguranþa Alimentarã. O instituþie cu aceleaºi atribuþii a fost înfiinþatã
ºi în România, printr-o decizie luatã în ºedinþa de guvern din 28 august
2003. Noua instituþie se numeºte Agenþia Românã pentru Siguranþa Alimentelor,
iar decizia de înfiinþare a acesteia reprezintã un angajament al României în
negocierile cu Uniunea Europeanã pentru capitolul Libera circulaþie a
mãrfurilor.
Comentarii articol (3)