Comisia Europeanã nu acceptã derogãri în ceea ce priveºte respectarea normelor în domeniul siguranþei alimentare ºi protecþiei sãnãtãþii publice, recentele focare de gripã aviarã din România dovedind încã o datã importanþa acestui domeniu.
Comisia Europeanã nu acceptã derogãri în ceea ce priveºte respectarea normelor în domeniul siguranþei alimentare ºi protecþiei sãnãtãþii publice, recentele focare de gripã aviarã din România dovedind încã o datã importanþa acestui domeniu.
Ancuþa Conta, director general adjunct al Camerei de Comerþ ºi Industrie a Municipiului Bucureºti (CCIB) a precizat cã ªeful Delegaþiei Comisiei Europene la Bucureºti, Jonathan Scheele, a atras atenþia cu ocazia raportului de monitorizare din 16 mai cã siguranþa alimentarã ºi protecþia sãnãtãþii publice sunt motive serioase de îngrijorare în România.
"Extinderea vertiginoasã din ultima vreme a virusului aviar este de naturã sã ne îngrijoreze pe toþi ºi chiar sã compromitã ºansele de aderare a României la UE", a precizat Conta. Aceasta a subliniat faptul cã siguranþa alimentarã reprezintã o tematicã vastã, reflectatã la nivelul UE printr-un numãr considerabil de reglementãri, care au fost iniþiate în urma crizelor alimentare cunoscute de Europa, precum criza dioxinei ºi cea a vacii nebune.
Din acest punct de vedere, legislaþia europeanã a fost reformatã astfel încât sã poatã acoperi întregul registru de activitãþi din domeniul alimentar, dupã principiul "de la fermã la furculiþã".
"Trebuie avut în vedere faptul cã alinierea la standardele comunitare care asigurã siguranþa alimentului presupune, pe lângã pregãtirea corespunzãtoare a instituþiilor responsabile, ºi realizarea unor investiþii importante pentru modernizarea unitãþilor", a explicat directorul CCIB, subliniind cã nu numai industria alimentarã are de suferit din cauza lipsei mãsurilor de siguranþã ºi igienã, ci ºi alte industrii conexe, precum cea a serviciilor ºi turismului.
Expertul european în domeniul securitãþii alimentare, Olafur Oddgeirsson, a prezentat cele mai importante reglementãri de igienã aplicate la nivelul UE de la începutul acestui an ºi care vor fi obligatorii ºi în România dupã aderare. Acesta a precizat cã peste 50 la sutã din legislaþia comunitarã priveºte agricultura, iar jumãtate din aceasta vizeazã sectorul veterinar, sãnãtatea ºi alimentaþia animalã.
"Legislaþia europeanã în sectorul alimentar a cunoscut schimbãri radicale în privinþa reglementãrilor ºi directivelor aplicate în domeniu, în urma crizelor apãrute la nivelul þãrilor UE, precum boala vacii nebune, acestea vizând toate activitãþile din domeniul alimentar, dupã un nou principiu "de la ogor la furculiþã", a precizat expertul european.
Seminarul organizat de CCIB ºi Taiex a avut ca scop informarea întreprinderilor private româneºti ºi a societãþilor patronale din industria agroalimentarã asupra normelor ºi practicilor europene ºi asupra resurselor de finanþare a proiectelor din acest domeniu.
Comentarii articol (0)