Intre doi si trei copii din 10 sufera de bruxism, insa, conform expertilor, majoritatea ajung sa depaseasca aceasta problema pe masura ce cresc.
Cauzele bruxismului
Desi au fost efectuate studii, nimeni nu stie exact ce anume cauzeaza bruxismul. In unele cazuri, copiii pot scrasni din dinti deoarece nu le este corect aliniata dantura. Altii o fac ca raspuns la durere, cum ar fi o durere de urechi sau o eruptie dentara.
Scrasnitul din dinti ar putea fi o modalitate de calmare a durerii (ca atunci cand iti freci un muschi afectat de febra musculara).
Stresul - tensiunea sau furia – este o alta cauza. De exemplu, un copil si-ar putea face griji in legatura cu un test la scoala sau cu o schimbare in rutina zilnica (nasterea unui frate sau aparitia unui profesor nou). Chiar si cearta cu parintii si fratii poate provoca suficient stres cat sa ii faca pe micuti sa isi inclesteze maxilarul si sa scrasneasca din dinti in timp ce dorm.
Unii copii hiperactivi dezvolta, de asemenea, bruxism. Uneori, copiii cu afectiuni medicale (cum ar fi paralizie cerebrala) sau aflati sub tratament medicamentos special se confrunta si ei cu aceasta cu problema.
Efectele bruxismului
Multe cazuri de bruxism trec neobservate, fara efecte adverse, in timp ce altele le provoca celor mici dureri de cap sau dureri de urechi. De obicei, insa, bruxismul e mai neplacut pentru alti membri ai familiei decat pentru copil, din cauza sunetului pe care dintii il scot cand se freaca intre ei.
In anumite circumstante, scrasnitul pe timp de noapte poate toci smaltul dintilor, poate duce la cresterea sensibilitatii la diferentele de temperatura si poate provoca dureri faciale severe, precum si probleme ale maxilarului, cum ar fi disfunctia articulatiei temporomandibulare (ATM). Cu toate acestea, majoritatea copiilor care scrasnesc din dinti nu au astfel de probleme decat daca bruxismul devine cronic.
Diagnosticarea bruxismului
O multime de copii care scrasnesc din dinti nu sunt nici macar constienti de asta, asa ca de multe ori fratii sau parintii sunt cei care identifica problema.
Cateva semne ale bruxismului la copii:
- Sunetul scartait atunci cand copilul doarme;
- Dureri de falca sau de fata dimineata;
- Durere la mestecat.
In cazul in care prejudiciul este detectat, medicul dentist ii poate pune copilului cateva intrebari, cum ar fi:
- Cum te simti inainte de culcare?
- Te ingrijoreaza ceva acasa sau la scoala?
- Esti suparat pe cineva?
- Ce faci inainte de culcare?
Tratarea bruxismului
Majoritatea copiilor scapa de bruxism pe masura ce cresc, dar o combinatie de supraveghere parinteasca si vizite la dentist pot ajuta la mentinerea sub control a problemei.
In cazurile in care scrasnitul ii provoaca copilului dureri de maxilar sau deteriorari dentare, medicul stomatolog poate recomanda un soi de aparat de protectie a danturii. Mulate pe maxilarul fiecarui pacient in parte, acestea sunt similare cu cele pe care le poarta boxerii sau rugbystii atunci cand sunt pe teren. Desi copilului i-ar putea fi greu sa se obisnuiasca sa doarma cu un astfel de aparat in gura, rezultatele pozitive vor fi observate foarte repede.
Cum ajutam copiii cu bruxism
Cel mai important lucru este relaxarea inainte de culcare – de exemplu, facandu-le copiilor o baie calda sau un dus, ascultand muzica linistitoare pret de cateva minute, sau citindu-le o carte.
In cazul in care bruxismul este cauzat de stres, intreaba-ti copilul ce anume il supara si cauta o modalitate de a-l ajuta. De exemplu, un copil care este ingrijorat ca va fi departe de casa atunci cand pleaca intr-o excursie ar putea avea nevoie sa-i amintesti ca mama sau tata vor fi in apropiere si ii poate suna daca se intampla ceva.
In cazul in care problema este mai complicata, cum ar fi mutatul intr-un oras nou, discuta despre temerile copilului si aminteste-i toate partile bune pe care le aduce schimbarea din viata voastra.
In cazuri rare, relaxarea nu contribuie la ameliorarea bruxismului. In cazul in care copilul tau are probleme cu somnul sau se poarta altfel decat de obicei, medicul ti-ar putea sugera o evaluare suplimentara. Acest lucru poate ajuta la determinarea cauzei de stres si la stabilirea unui tratament adecvat.
Cat dureaza bruxismul?
Bruxismul din copilarie este, de obicei, depasit pana la adolescenta. Majoritatea copiilor se opresc din scrasnit din dinti atunci cand li se schimba dintii de lapte. Cu toate acestea, nu este imposibil ca unii sa continue sa isi scrasneasca dintii chiar si in adolescenta. Daca bruxismul este cauzat de stres, acesta va continua pana in momentul in care factorul de stres este indepartat.
Prevenirea bruxismului
Deoarece bruxismul este raspunsul natural al unui copil la crestere si dezvoltare, cele mai multe cazuri nu pot fi prevenite.
Bruxismul indus de stres poate fi evitat, totusi, discutand cu copilul despre sentimentele sale si ajutandu-l sa faca fata problemelor.
Comentarii articol (2)