Astfel, printre altele, Normele Codului fiscal vor stabili cu exactitate persoanele excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare, indiferent de cifra de afaceri realizata. In aceasta categorie intra:
- neplatitorii de TVA,
- persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal,
- persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei dar care sunt stabilite in Romania printr-un sediul fix fara personalitate juridica, cum sunt sucursalele,
- persoanele impozabile nestabilite in Romania dar care sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA, direct sau prin reprezentant fiscal.
"Pentru administrarea corecta a sistemului TVA la incasare acesta va fi aplicat numai de persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, astfel cum se prevede prin lege", explica Finantele nota de fundamentare a proiectului de HG.
De asemenea, Normele modificate clarifica si categoriile de persoane impozabile care vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013, precum si pe cele care vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu a doua perioada fiscala din anul 2013.
Concret, potrivit prevederilor, persoana impozabila a carei cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, daca la aceasta data este inregistrata in scopuri de TVA si nu face parte dintr-un grup fiscal unic.
"In cazul acestor persoane, nu se vor lua in considerare operatiunile realizate dupa data de 1 octombrie 2012 pentru determinarea plafonului. Aceste persoane trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare pana pe data de 25 octombrie 2012 inclusiv din care sa rezulte ca nu au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei", se mai precizeaza in Normele de aplicare a Codului fiscal, asa cum au fost modificate de Finante.
Prevederile din Norme mai arata ca, in situatia in care persoana impozabila a carei cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, dar nu mai este inregistrata in scopuri de TVA la data de 31 decembrie 2012, ca urmare a anularii inregistrarii in scopuri de TVA sau face parte dintr-un grup fiscal unic, aceasta nu va mai fi inregistrata de organele fiscale competente in Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare.
In ceea ce priveste contribuabilii care trebuie sa aplice sistemul de TVA la incasareb, Normele de aplicare a Codului fiscala stipuleaza ca "aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul 2013 persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA dupa data de 30 septembrie 2012, exclusiv, a carei cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei de la momentul inregistrarii in scopuri de TVA pana la finele anului 2012 si care nu face parte dintr-un grup fiscal unic".
In acest caz, notificarea privind cifra de afaceri trebuie depusa la Fisc pana la 25 ianuarie 2013.
Precizari privind cifra de afaceri pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare
Proiectul de HG publicat vineri de Finante clarifica si metoda prin care se determina cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei. Mai exact, conform prevederilor, cifra de afaceri se determina pe baza datelor raportate in deconturile de TVA la randurile corespunzatoare operatiunilor taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, precum si la randurile de regularizari aferente, fara a fi luata in calculul cifrei de afaceri valoarea TVA in cazul operatiunilor taxabile.
"In cazul persoanei impozabile care a aplicat regimul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, nu sunt luate in calculul cifrei de afaceri livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal", mai mentioneaza Normele.
Proiectul de HG propus de Finante aduce, totodata, precizarile necesare aplicarii prevederilor din Codul fiscal referitoare la operatiunile excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare in cazul persoanelor care aplica sistemul si detaliaza regulile privind intrarea/iesirea din sistemul TVA la incasare precum si inregistrarea/radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
In plus, prin acest proiect Finantele clarifica cum se stabileste data platii/incasarii operatiunilor in cazul in care plata nu se face in mod obisnuit, prin transfer bancar sau in numerar, ci prin compensare, utilizarea unor instrumente de plata de tip transfer-debit precum cecul, cambia si biletul la ordin, plata in natura, stingerea datoriei ca urmare a cesiunii de creante.
Ce noutati mai aduce proiectul de HG?
Proiectul de modificare a Normelor de aplicare a Codului fiscal mai stabileste:
- o serie de norme privind ajustarea bazei de impozitare a TVA in situatia livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care se aplica sistemul TVA la incasare in cazul unor situatii precum: refuzuri totale sau partiale privind cantitatea, calitatea sau preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, acordarea de rabaturi, remize, risturne si alte reduceri de pret, atunci cand nu este achitata toata contravaloarea bunurilor/serviciilor la data respectiva;
- regulile aplicabile pentru determinarea TVA de dedus in cazul in care plata facturilor se realizeaza partial, precum si a regulilor aplicabile atunci cand TVA nu este deductibila;
- modalitatea de aplicare a prevederilor privind ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de bunuri si servicii de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a persoanelor care fac achizitii de la persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in cazul schimbarii destinatiei bunurilor ulterior achizitiei, daca taxa aferenta nu a fost platita integral. Au fost date exemple pentru a facilita intelegerea corecta a modalitatii de ajustare a TVA, precum si a determinarii proportiei deductibile la fiecare plata ulterioara unui eveniment ce genereaza ajustarea TVA;
- jurnalele pentru vanzari si cele pentru cumparari ale persoanei care aplica TVA la incasare, precum si jurnalele pentru cumparari ale persoanelor care fac achizitii de la persoane care aplica TVA la incasare, trebuie adaptate pentru a permite contribuabililor sa urmareasca in fiecare perioada fiscala diferentele de taxa neexigibile, atat in ce priveste taxa colectata cat si in ce priveste taxa deductibila. In acest sens prin norme au fost prevazute o serie de informatii necesare pentru aceste operatiuni. Aceste informatii sunt necesare si in scopul verificarii de catre organele fiscale a acestor contribuabili.
Mai multe decat atat, Finantele precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de HG ca urmeaza sa aprobe un Ghid pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
"Ghidul va reuni toate prevederile legale din lege si din norme care reglementeaza aplicarea sistemului TVA la incasare pentru a oferi o imagine comprehensiva asupra ansamblului prevederilor incidente in cazul sistemului TVA la incasare. S-a avut in vedere faptul ca ghidul va fi un instrument util oferit atat contribuabililor, cat si autoritatilor fiscale, care nu vor fi obligati sa caute in cuprinsul legii si a normelor, la articole diferite, prevederile care le sunt incidente atunci cand vor fi in situatia sa aplice TVA la incasare sau vor face achizitii de la persoane care aplica TVA la incasare", explica Finantele in document.
Cititi mai multe despre sistemul de plata a TVA la incasarea facturii AICI.
Puteti sa consultati atasat proiectul de modificare a Normelor de aplicare a Codului fiscal.
Urmariti AvocatNet.ro pentru a citi informatii si despre celelalte prevederi modificate de Finante in Normele de aplicare a Codului fiscal.