Si face o treaba buna de 15 ani in Romania, Uniunea Europeana si SUA, pana in prezent accentul fiind pe tranzactii private equity/venture capital, investitii straine directe, privatizari, fuziuni si achizitii (M&A) si in drept comercial/corporate governance, IPO-uri si parteneriate public-private (PPP).
Saptamana viitoare, miercuri 31 octombrie, va sustine cea de-a opta intalnire din programul Venture Mentoring: o intalnire de cateva ore in care antreprenorii participanti pot discuta cu Dan one-on-one, mai ales cu privire la cum sa-si structureze o afacere online in Romania sau in afara, cum sa abordeze potentiali investitori si cum sa negocieze cu ei.
AvocatNet: Ce este Venture Mentoring?
Dan Visoiu: Venture Mentoring este un program al Fundatiei VentureConnect, ce are loc de 2 ori pe luna si care faciliteaza antreprenorilor traininguri pe diverse domenii ce vin ajutorul construirii afacerilor. Pana acum s-au abordat teme precum proprietate intelectuala, brevete, business development, negociere, tranzactii cu investitori, brand si comunicare etc. Participantii pot trimite in prealabil un set de intrebari pe care ii intereseaza in mod special pentru a eficientiza trainingul. Este si o ocazie buna de a-si exitinde network-ul care in acest domeniu se stie ca este crucial.
AvocatNet: Va stim ca avocat, investitor, si un foarte bun negociator. Acum sunteti si mentor pentru proiectele antreprenoriale care cauta finantare. Ce va propuneti sa discutati in cadrul intalnirii de saptamana viitoare?
Dan Visoiu: Sesiunea din 31 octombrie va aborda in principal tema de “Structurarea unui business online si documentatia necesara unei investitii”. Vom discuta si despre etapa esentiala din cadrul unui start-up sau o afacere deja lansata, si anume atragerea primei investitii importante de la un business angel sau un VC si intocmirea corecta a documentatiei legale necesare. As vrea sa punctez detaliile importante despre procedura respectiva, care implica ca exemplu un letter of intent/memorandum of understanding sau heads of terms (adica documentul care prevede conditiile comerciale), o procedura de due diligence si negocierea unui SPA (share purchase agreement) si un shareholders’ agreement, ce necesita un transfer de know-how. Bineinteles ca vor mai exista si alte intrebari din domeniul legal drept urmare voi aborda aceste subiecte cu cea mai mare placere, obiectivul principal fiind ca cei care participa sa faca un pas inainte, sau chiar mai multi, cu privire la ce trebuie sa faca ca in viitorul apropriat sa fie in cea mai buna situatie posibila pentru a atrage finantare pentru dezvoltarea afacererilor lor. Personal, cred ca o investitie ar avea o sansa de success, atunci cand atat antreprenorul cat si investitorul sunt intr-o situatie “win-win”, situatie ce necesita ca amandoi sa fie asistati de consultanti cu o experienta bogata in negocieri si redactarea contractelor si documentelor necesare.
AvocatNet: Care sunt cele mai des intalnite probleme pentru antreprenorii romani?
Dan Visoiu: Fiecare proiect antreprenorial are particularitatile sale. De exemplu, pot fi idei de business bune care nu se pliaza inca pe necesitatile sau publicul Romaniei din ziua de astazi. Totodata, sunt si multe idei de business care nu sunt studiate sau bine pregatite – daca doar ne imaginam ca exista o solutie sau nevoie in piata fara o buna informare (adica market research) in prealabil, este posibil sa ne inselam.
De asemenea, sunt si nise pe care antreprenorii romani incep sa le exploreze care inca nu sunt pregatite pentru solutiile gandite de acestia. Motivele variaza de la lipsa bugetelor, a consumatorilor sau a intelegerii depline a conceptului dezvoltat. Cu alte cuvinte, neavand suficienta experienta sau know-how, multe idei bune se pot stinge de dinainte de a se transforma in business-uri scalabile.
In ultima perioada am remarcat o sumedenie de programe si intalniri antreprenoriale: conferinte, training-uri, workshop-uri. Cred ca aceste elemente educationale, dar si de networking pot genera un process complet in dezvoltarea antreprenoriala din simplul motiv ca acestea sunt elementele fundamentale unui asa-zis ecosistem.
Zgomotul din jurul conceptelor de “antreprenor”, “antreprenor de success”, “investitor” duce in timp la formarea unui spirit antreprenorial, care printr-o pregatire sustinuta si eficienta va genera afaceri profitabile.
AvocatNet: Ce isi propune Fundatia Venture Connect sa faca pe mai departe?
Dan Visoiu: Am pornit in 2012 cu multe initiative si cu o ambitie grozava de a contura cat mai multe oportunitati pentru tinerii antreprenori din Romania. Din luna februarie, am anuntat comunitatea de investitori locali locali: AngelConnect, dar si workshop-urile de pregatire Venture Mentoring.
VentureConnect ramane in continuare cea mai importanta initiativa a Fundatiei, urmatoarea intalnire fiind planificata pentru 27 noiembrie. Prin aceste initiative se incearca maximizarea rezultatelor afacerilor antreprenorilor din regiune si este o oportunitate excelenta de networking pentru oamenii de afaceri din Romania.
AvocatNet: Este antreprenoriatul o meserie de viitor pentru tinerii romani?
Dan Visoiu: Bineinteles! Avantajul de a-ti deschide o afacere in Romania este acela ca piata nu este supraincarcata. Sunt multe lipsuri sau nise de acoperit intr-un mod cat mai ingenios si profesionist. Tinerii au mult potential si acesta creste exponential raportat la oportunitatile de finantare care exista in ziua de astazi. Daca reusesti sa prinzi ritmul cu care lucrurile se misca in aceasta lume a afacerilor si esti suficient de muncitor si suficient de realist si foarte motivatat, ai un start bun pentru un start-up excelent.
______________________
Urmatoarea editie VentureConnect are loc pe 27 Noiembrie, la HUB Bucuresti. AvocatNet.ro este partener media al VentureConnect.