Marti platim a doua rata la datoria catre FMI. Cum o vom resimti, titreaza adevarul.ro.
Marti avem de platit o noua transa de 655 de milioane de euro din datoria catre FMI. Vom aduna bani prin scumpiri, deprecierea leului si cresterea unor taxe. Ziua de 6 noiembrie este prevazuta ca data scadenta pentru plata celei de-a doua rate a datoriei Romaniei catre FMI, suma de rambursat astazi fiind de 655 de milioane de euro. Banii se dau in contul imprumutului de 12 miliarde de euro contractat in 2009, iar totalul de rambursat (cu tot cu dobanzi si comisioane) va fi de 13,4 miliarde de euro pana in 2015. Urmatoarea zi de plata a unei noi rate catre FMI va fi in decembrie, cand vom consemna si totalul banilor rambursati in 2012, adica 1,9 miliarde de euro.
In asteptarea alegerilor parlamentare, Guvernul reglementeaza astazi "darurile" de campanie electorala, relateaza Capital.ro.
Guvernul se intruneste astazi in sedinta saptamanala, cel mai probabil pentru a reglementa, printr-o ordonanta, conditiile in care candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie isi vor face campanie, acestia neavand voie sa le ofere cetatenilor alimente, bauturi sau bani. Primul-ministru Victor Ponta a anuntat ieri ca reglementarile, care vor fi insotite de sanctiuni, au ca obiectiv principal impiedicarea abuzurilor in perioada campaniei electorale.
4 ANI, 3 CRIZE SI 2 RECESIUNI. Ce urmeaza pentru Romania?, se intreaba jurnalul.ro.
Recesiune, somaj, scaderea veniturilor si a investitiilor, deprecierea leului, scumpiri, „inghetarea creditarii”, restante si falimente. Iar lista este mult mai lunga. In 4 ani de criza, evenimentele s-au succedat intr-un ritm ametitor, reflectandu-i multiplele fatete: criza financiara, criza economica si o criza a datoriilor suverane. Cum a razbit Romania in toti acesti ani? In unele cazuri mai bine, in altele, mai putin bine, comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. Analistii sunt inca ingrijorati de revenirea economica prea lenta, iar oamenii de afaceri, desi reclama in continuare faptul ca autoritatile au reactionat cu intarziere fata de consecintele crizei, incep sa se pozitioneze intre perdanti si castigatori.
Romanialibera.ro: Cat ne-ar costa reteaua europeana de autostrazi?
Un document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii de trans¬port din Romania propune, in forma sa initiala, construirea a nu mai putin de 3.300 kilometri noi de autostrada. Efortul bugetar presupus ar fi de minimum 16 miliarde euro, insa cu acesti bani am ajunge la densitatea medie a retelei de autostrazi din UE. Romania ar avea nevoie de aproximativ 3.300 kilometri de autostrada noi, pe langa cei existenti sau aflati in lucru, la care se adauga un necesar de 800 kilometri de drumuri expres (similare cu autostrazile, dar fara benzi de stationare), potrivit primei forme de lucru a Masterplanului Transporturi, document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii din acest domeniu si a carui forma finala va fi definitivata la inceputul anului 2014.
Scandalul fraudelor bancare se extinde la „discretul“ Fond de Contragarantare, informeaza zf.ro.
Fondul de Contragarantare - o institutie de care foarte putina lume a auzit, dar care administreaza active de 100 de milioane de euro - a emis garantii pentru creditele acordate unor firme anchetate de DIICOT. Scandalul fraudelor de 22 mil. euro in care au fost implicate sucursale ale BCR, BRD si CEC a ajuns pana la nivelul al doilea al mecanismului de garantare creat de stat pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) - Fondul Roman de Contragarantare, care a efectuat deja o plata in contul unui credit contractat de o firma al carei nume apare in dosarul aflat pe masa procurorilor DIICOT.
Obama-Romney, politicianul pur sange vs. afaceristul fara scrupule. Cine va dicta mersul planetei?, scrie dailybusiness.ro.
Atunci cand economia americana tuseste, lumea intreaga face gripa. O zicala venita de pe Wall Street care arata, poate cel mai bine, cat de importante sunt alegerile prezidentiale din Statele Unite, inclusiv pentru Romania. Scrutinul electoral propune doua viziuni diferite privind economia. Potrivit expertilor, calea urmata de Casa Alba va fi definitorie pentru modul in care va evolua criza. Cei doi candidati, Barack Obama si Mitt Romney, si-au axat campaniile electorale pe ideea repornirii economiei prin crearea locurilor de munca – principala problema a electoratului american, asa cum reiese din sondaje.
Comentarii articol (0)