Prin proiectul de ordin lansat in dezbatere publica, Ministerul Sanatatii da posibilitatea medicilor stomatologi de a avea, pe langa cabinetul dentar propriu zis, si un cabinet mobil, cu care se vor putea deplasa in alte zone pentru a asigura consultatii. Conform proiectului de act normativ, cabinetele mobile vor avea acelasi regim ca si celelate cabinete, adica vor fi dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap motor si vor asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor si materialelor sanitare.
Mai mult decat atat, in document sunt enumerate si o serie de norme igienico-sanitare obligatorii pentru toate tipurile de cabinete, inclusiv cele mobile, indiferent de profil:
- asigurarea cu apa potabila;
- racordarea la reteaua de canalizare a localitatii, astfel incat apele uzate sa nu produca poluarea apei, aerului si solului. Dotarea atat a cabinetelor medicale din localitatile in care nu exista sisteme publice de canalizare cat si a cabinetului mobil de medicina dentara, cu instalatii proprii de colectare, tratare si evacuare a apelor uzate, astfel incat sa nu se produca poluarea solului, a apei si a aerului;
- deseurile rezultate in urma activitatilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate si neutralizate;
- asigurarea iluminarii naturale si artificiale necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii medicale si de medicina dentara;
- asigurarea cu materiale pentru efectuarea curateniei;
- asigurarea cu dezinfectante, antiseptice si decontaminante autorizate/inregistrate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide;
- asigurarea de echipament de protectie specific pentru intregul personal, in conformitate cu legislatia in vigoare;
- asigurarea instruirii permanente a personalului medico-sanitar privind precautiile universale.
Conform referatului de aprobare, elaborarea proiectului de ordin a fost necesara pentru a se asigura cadrul legal necesar imbunatatirii accesului populatiei la servicii medicale dentare curative si de educatie sanitara cu ajutorul cabinetelor mobile de medicina dentara. "Desi numarul de stomatologi din Romania are o tendinta crescatoare distributia activitatii acestora este neuniforma, existand o activitate crescuta in mediul urban in raport cu mediul rural", puncteaza inititatorii proiectului.
Mai precis, explica sursa citata, persoanele din zonele rurale, precum si cele din ariile defavorizate nu au acces la servicii de medicina dentara pentru ca nu exista astfel de unitati autorizate in zona respectiva. Practic, acesti oameni trebuie sa parcurga distante mari pentru o consultatie la medicul stomatolog.
In plus, initiatorii arata ca tendinta numarului de consultatii si tratamente stomatologice in Romania a fost una in continua scadere, de la 1,09 consultatii si tratamente la 1 locuitor in anul 1970, la 1,62 in 1998, pentru a ajunge in 2008 la 0,35 consultatii si tratamente la 1 locuitor.
Comentarii articol (0)