Modificările pe care Ministerul Sănătații dorește să le aducă Ordinului MS 606/2018, prin care caravanele și unitățile mobile au fost înființate, se află momentan în dezbatere publică și presupun o serie de completări menite să clarifice și să reglementeze funcționarea caravanelor medicale.
Aceste modificări includ definirea clară a caravanei medicale ca fiind un grup de personal medical care se deplasează în zone cu acces deficitar la servicii de sănătate. Astfel, caravanele medicale sunt ”ansamblul personalului medical care se deplasează cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru furnizarea de:
- activităţi de medicină preventivă;
- activităţi medicale curative;
- activităţi de investigaţii şi diagnostic;
- activităţi de investigaţii clinice şi paraclinice;
- asistenţă medicală prin telemedicină;
- activităţi de reabilitare medicală;
- servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor;
- activităţi conexe actului medical;
- educaţie pentru sănătate”.
În plus, documentul specifică locurile unde pot fi organizate aceste caravane, precum clădiri cu autorizație sanitară, cabinete medicale de familie, centre comunitare, corturi special amenajate și o varietate de alte spații.
Medicii care vor face parte dintr-o astfel de caravană medicală vor avea obligația prealabilă de a notifica direcția de sănătate publică cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea activității, menționând locul, perioada și serviciile medicale oferite. În același timp, măsura stabilește condiții minime obligatorii pentru spațiile unde se organizează caravanele medicale, incluzând dotări precum sală de așteptare, spațiu de consultații, chiuvetă, vestiar, spațiu de depozitare, dar și dotări medicale specifice.
Proiectul de ordin subliniază și necesitatea respectării condițiilor igienico-sanitare, precum asigurarea apei potabile, a apei calde, a canalizării, gestionarea deșeurilor medicale, curățenia, dezinfecția și asigurarea echipamentului de protecție.
Un alt aspect important prevăzut de document este încurajarea colaborării interdisciplinare în cadrul caravanelor medicale, incluzând aici medici specialiști, medici rezidenți, studenți la medicină, medici stomatologi, farmaciști, asistenți medicali, moașe, asistenți medicali comunitari, ONG-uri din domeniul sănătății, personal autorizat pentru servicii conexe actului medical și mediatori sanitari.
Totodată, este menționată implicarea asistenților sociali în activitățile caravanelor, facilitând accesul populației la serviciile medicale ambulatorii.
O recentă hotărâre de Guvern, prin care a fost modificat Contractul-cadru prin care sunt reglementate condițiile de acordare a asistenței medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România a inclus caravanele medicale în lista tipurilor de furnizori de servicii medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile clinice.
Conform acelei măsuri, caravanele medicale, înființate cu respectarea prevederilor Legii 95/2006, pot, începând cu data de 1 octombrie, să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Detalii cu privire la aceste modificări pot fi citite în acest articol.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)