AUTORIZAREA (ATESTAREA) PROFESORILOR DE LEGISLATIE RUTIERA SI A INSTRUCTORILOR DE CONDUCERE AUTO
Profesorii de legislatie rutiera si instructorii de conducere auto din scolile de conducatori auto îsi pot desfasura activitatea numai daca sunt autorizati în acest sens de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R., în urma obtinerii unui atestat de profesor de legislatie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, în conditiile prevederilor Instructiunilor comune privind autorizarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto.
Pentru obtinerea atestatului profesional (autorizatiei mai sus aratate), solicitantii trebuie sa îndeplineasca conditiile necesare în vederea desfasurarii acestei activitati, sa urmeze un curs de pregatire profesionala într-o institutie de pregatire profesionala, autorizata conform prevederilor legale în vigoare, si sa promoveze examenul sustinut în conditiile instructiunilor de mai sus.
CONDITII PENTRU OBTINEREA ATESTATULUI DE PROFESOR DE LEGISLATIE RUTIERA SI DE INSTRUCTOR DE CONDUCERE AUTO
Conditiile de studii necesare în vederea obtinerii atestatului de profesor de legislatie rutiera sunt îndeplinite daca solicitantii prezinta o diploma de absolvire a unei institutii de învatamânt superior de lunga durata în specialitatile stiinte juridice sau tehnice.
Conditiile de studii necesare în vederea desfasurarii activitatii de instructor de conducere auto sunt îndeplinite daca solicitantii sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat sau sunt absolventi ai scolilor de maistri în specialitatea transporturi auto.
Persoana care solicita eliberarea atestatului de profesor de legislatie rutiera sau de instructor de conducere auto trebuie ca, pe lânga conditiile de studii:
- sa aiba vârsta de cel putin 25 de ani;
- sa detina permis de conducere de cel putin 5 ani; instructorii de conducere auto trebuie sa faca dovada ca au o vechime de cel putin 5 ani în conducerea autovehiculelor din fiecare categorie si subcategorie pentru care solicita atestarea;
- sa nu fi avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului de conducere pentru consum de alcool;
- sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru desfasurarea activitatii respective;
- sa nu fi fost condamnata printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tâlharie, ultraj cu violenta, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luare sau dare de mita, primirea de foloase necuvenite sau trafic de influenta, daca nu a intervenit reabilitarea sau amnistia;
- sa fi urmat un curs de pregatire profesionala organizat în conditiile prezentelor instructiuni.
Începând cu data de 31 decembrie 2003 profesorii de legislatie rutiera trebuie sa posede si pregatire pedagogica specifica formarii profesionale a adultilor.
PREGATIREA PROFESIONALA
Cursurile de pregatire profesionala se vor organiza de institutiile autorizate de Ministerul Transporturilor.
Pot urma cursurile de pregatire profesionala în vederea obtinerii autorizarii, numai persoanele care fac dovada îndeplinirii conditiilor aratate mai sus.
Pentru înscrierea la cursurile de pregatire profesionala solicitantii vor fi testati de o comisie compusa din reprezentanti ai institutiilor autorizate de Ministerul Transporturilor în acest sens.
Testarea se va face dupa o tematica stabilita de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. si are ca scop evidentierea unei pregatiri minime necesare a solicitantilor.
Programele minimale de pregatire vor fi elaborate si actualizate de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. împreuna cu Directia Politiei Rutiere din cadrul Ministerului de Interne.
Programele de pregatire profesionala în vederea obtinerii atestatului de profesor de legislatie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, se întocmesc de institutiile autorizate de Ministerul Transporturilor în acest sens, pe baza programelor minimale prevazute, si se avizeaza de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. si de Directia Politiei Rutiere.
ACTELE NECESARE ÎN VEDEREA OBTINERII ATESTATULUI (AUTORIZATIEI)
Actele necesare în vederea obtinerii atestatului de profesor de legislatie rutiera si/sau de instructor de conducere auto se depun la institutia autorizata de Ministerul Transporturilor care organizeaza cursurile si sunt urmatoarele:
- cererea din care sa rezulte numele si prenumele persoanei, tipul atestatului, categoriile si subcategoriile de autovehicule pentru care se solicita atestarea;
- actul de identitate (copie);
- permisul de conducere auto (copie);
- actul de studii (copie);
- adeverinta eliberata de Directia Politiei Rutiere, din care sa rezulte ca acesta îndeplineste conditiile de a nu fi avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului de conducere pentru consum de alcool. Adeverinta trebuie sa aiba valabilitate de 30 de zile;
- fisa medicala si avizul psihologic, cu mentiunea "apt";
- certificatul de cazier judiciar.
Actele fiecarui solicitant, împreuna cu programatorul de examinare întocmit de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. vor fi prezentate comisiei de examinare cu 5 zile înainte, pentru verificarea si constatarea îndeplinirii conditiilor de atestare.
EXAMINAREA PROFESIONALA
Examenul pentru atestarea profesorilor de legislatie rutiera si/sau a instructorilor de conducere auto poate fi sustinut numai de persoanele care îndeplinesc conditiile aratate mai sus.
Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. va stabili data sustinerii examenelor de atestare.
Comisiile de examinare si reexaminare vor fi compuse din 3-5 membri, reprezentanti ai Autoritatii Rutiere Române - A.R.R.
În aceste comisii pot fi cooptati specialisti din domeniul psihopedagogic, altii decât cei care asigura pregatirea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto din cadrul institutiilor autorizate de Ministerul Transporturilor.
Examenul pentru obtinerea atestatului de profesor de legislatie rutiera si/sau de instructor de conducere auto consta în urmatoarele probe:
- proba scrisa, eliminatorie, privind cunoasterea regulilor de circulatie pe drumurile publice, constând într-un test tip grila cu 60 de întrebari. Testele vor fi elaborate de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R.;
- proba orala pentru evaluarea capacitatilor psihopedagogice, constând în 3 subiecte din domeniul respectiv.
Pentru promovarea examenului trebuie sa se raspunda corect la cel putin 54 de întrebari din testul tip grila, pentru profesorii de legislatie rutiera, respectiv la 48 de întrebari, pentru instructorii de conducere auto, iar la proba orala acestia trebuie sa fie declarati admisi.
La încheierea examinarii programatorul de examinare va fi întocmit de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. si va fi semnat de toti membrii comisiei.
ELIBERAREA ATESTATULUI (AUTORIZATIEI)
Persoanelor care au promovat examenul prezentat mai sus, li se elibereaza de catre Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. un atestat de profesor de legislatie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, prin care se confirma dreptul acestora de a-si desfasura activitatea în conditiile prevazute de legislatia în vigoare.
Persoanele declarate respinse la examenul pentru atestare au dreptul la o reexaminare în termen de 90 de zile de la data sustinerii examenului. Persoanele declarate respinse la reexaminare pot sustine un nou examen pentru atestare numai dupa absolvirea unui nou curs de pregatire profesionala. Persoanele care nu se prezinta la examen sunt declarate respinse.
Perioada de valabilitate a atestatului de profesor de legislatie rutiera si/sau de instructor de conducere auto este de 5 ani de la data eliberarii. Matca fiecarui atestat, împreuna cu programatorul de examen si dosarul care cuprinde actele necesare în vederea obtinerii atestatului (autorizatiei), se pastreaza la Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. pentru o perioada de 5 ani.
Atestatele de profesor de legislatie rutiera sau de instructor de conducere auto sunt documente prevazute cu serie si numar.
Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. va tine evidenta tuturor atestatelor eliberate si va comunica de îndata eliberarea lor Directiei Politiei Rutiere.
Modelul atestatelor si gestionarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.
Valabilitatea atestatului de profesor de legislatie rutiera sau de instructor de conducere auto se poate prelungi de catre Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. pentru o noua perioada de valabilitate de 5 ani si cu prezentarea dosarului ce va cuprinde actele necesare în vederea obtinerii atestatului ce sunt prezentate mai sus, în conditiile absolvirii unui alt curs de perfectionare profesionala în cadrul unei institutii autorizate conform prevederilor legale si ale promovarii probei scrise eliminatorii.
RETRAGEREA ATESTATULUI
Atestatul de profesor de legislatie rutiera sau de instructor de conducere auto se retrage de catre Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. atunci când:
- nu mai sunt întrunite conditiile pentru obtinerea atestatului de profesor de legislatie rutiera si de instructor de conducere auto, conditii prezentate mai sus;
- profesorul de legislatie rutiera/instructorul de conducere auto nu a urmat un curs de perfectionare profesionala pâna la expirarea termenului de valabilitate a atestatului;
- atestatul a fost obtinut prin încalcarea prevederilor legale.
Directia Politiei Rutiere va comunica Autoritatii Rutiere Române - A.R.R. ori de câte ori constata o modificare a conditiilor initiale de acordare a atestatului referitoare la suspendarea exercitarii dreptului de a conduce sau la anularea permisului de conducere.
Comentarii articol (1)