Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 21/2012 pentru modificarea si completarea Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 15/2012 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 748 din 7 noiembrie 2012 si a intrat in vigoare in ziua publicarii.
Prin acest act normativ se abroga prevederea care stabilea ca proprietarii pot incheia asigurari facultative numai pentru sumele care depasesc ceea ce este asigurat prin polita obligatorie.
Cu alte cuvinte, proprietarii au dreptul sa aleaga daca isi asigura locuinta in caz de cutremur, inundatii si alunecari de teren printr-o politia obligatorie sau printr-o asigurare facultativa. In acest fel, mentiona CSA intr-un comunicat de presa publicat pe pagina de internet acum aproximativ doua saptamani, se revine la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinte, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008 (anterioare lunii septembrie, cand regulile privind asigurarea locuintelor au fost modificate, n.r.). AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect AICI.
Pe langa abrogarea articolelor referitoare la asigurarile facultative, Ordinul CSA publicat miercuri cuprinde si modelul politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD):
(Documentul este preluat de pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, n.r.)
Potrivit actului normativ al CSA, PAD cuprinde urmatoarele informatii:
- identificarea asiguratului, contractantului si a beneficiarului asigurarii: numele si prenumele/denumirea, adresa completa a locuintei, CNP/CUI, telefon;
- identificarea obiectului asigurarii: tipul locuintei, potrivit clasificarii prevazute la art. 3 alin. (1) din prezentele norme, si semnatura pentru confirmarea datelor furnizate privind tipul locuintei;
- riscurile acoperite prin contract;
- suma asigurata obligatoriu pentru tipul de locuinta asigurat;
- prima de asigurare obligatorie aferenta sumei asigurate;
- data emiterii politei si perioada de valabilitate a acesteia;
- datele de identificare ale PAID;
- denumirea asiguratorului autorizat care a eliberat PAD in numele si contul PAID;
- denumirea actelor normative care prevad drepturile si obligatiile partilor contractante.
Comision mai mic pentru cei care incheie asigurari
Ordinul CSA schimba regulile si in ce priveste comisionul pe care asiguratorii il pot retine in urma incheierii contractului e asigurare obligatorie a locuintelor.
Astfel, pana in prezent, Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor prevedeau urmatoarele: "Pentru politele emise incepand cu data de 1 septembrie 2012, comisionul incasat de asiguratorii autorizati sa incheie asigurarea obligatorie a locuintelor este de maximum 20%".
Noul act normativ modifica aceasta prevedere, stabilind un comision fix, mai mic de 20%. Concret, conform noilor reglementari, asiguratorii care incheie contractul de asigurare obligatorie a locuintelor in numele si contul PAID vor retine un comision fix de 10% din valoarea acesteia.
Nota: Ordinul CSA nr. 21/2012 va putea fi consultat in sectiunea noastra de Legislatie saptamana urmatoare.
Comentarii articol (3)