Intr-o informare publicata online, Directia Generala a Finantelor Publice Valcea precizeaza ca venitul net anual rezultat din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida, se stabileste ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile conform datelor contabile.
Potrivit sursei citate, pentru a fi deduse cheltuielile trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
- sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului;
- sa corespunda unor cheltuieli efective
- sa fie justificate cu documente;
- sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
- sa respecte regulile privind amortizarea;
- sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale.
Normele legale stabilesc o lista de cheltuieli care nu indeplinesc aceste criterii si care sunt considerate nedeductibile la calculul venitului net.
In aceasta categorie de cheltuieli intre impozitul pe venit datorat, inclusiv impozitul pe venitul realizat in strainatate, dar si sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale.
Nedeductibile sunt si amenzile, confiscarile, dobanzile, penalitatile de intarziere si penalitatile datorate autoritatilor romane si straine, potrivit prevederilor legale, altele decat cele platite conform clauzelor din contractele comerciale.
Tot in lista cheltuielilor care nu pot fi deduse se inscriu si donatiile de orice fel, precum si cheltuielile cu primele de asigurare, altele decat cele pentru bunurile din patrimoniul personal al contribuabilului, cand acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii independente a acestuia.
Nici ratele creditelor si nici sumele sau valoarea bunurilor confiscate nu pot fi deduse la calculul venitului net.
Normele legale mai prevad ca printre cheltuielile nedeductibile se numara si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate, dar si cele privind bunurile constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, daca inventarul nu este acoperit de o polita de asigurare.
La acestea se adauga si impozitul pe venit suportat de platitorul venitului in contul beneficiarilor de venit.
DGFP Valcea arata ca, incepand cu 1 iulie 2012, nu sunt deductibile nici 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta.