Asadar, ce trebui sa faceti voi de fiecare data cand plecati cu copilul intr-un loc agomerat (un stadion, la plaja, in parc, la gradina zoologica, la mall, la supermarket etc)? Cum va pregatiti de acasa si ce il invatati pe copil sa faca?
1. Imbracati intotdeauna copilul intr-o culoare foarte tare, mai neobisnuita, care sa poata fi reperata usor, cum ar fi galben-lamaie sau verde-mar. Va va fi mult mai usor sa zariti un tricou verde fosforescent in spatele unui raft cu conserve daca cel mic tocmai s-a hotarat sa se joace de-a v-ati ascunselea prin supermarket. Si, chiar in parcul de distractii, o haina intr-o culoare aprinsa va sare in ochi de la distanta. Daca mergeti in padure, la munte sau pe plaja, folositi culori care contrasteaza puternic cu mediul. Nu imbracati niciodata copiii in culori de camuflaj cand mergeti in padure, chiar daca li se pare interesant.
2. Faceti intotdeauna copilului o poza cu telefonul inainte de a intra in acel loc sau asigurati-va ca aveti intotdeauna in portofel sau in telefon o fotografie recenta a copilului. Va fi de folos in cazul unei cautari prelungite, daca va trebui sa alertati trecatorii sau personalul de paza.
3. Pregatiti pentru iesirile in locuri aglomerate o eticheta cu numarul telefonului mobil al persoanei care insoteste copilul. Copiii mai mari si care pot fi instruiti sa arate aceasta eticheta in caz ca se pierd o pot purta in buzunar. Pentru copiii mai mici, agatati-le aceasta eticheta pe spate, cu un clestisor sau o agrafa. Nu folositi elemente de identificare ale copilului (nume sau adresa), pentru ca un strain poate capta increderea copilului numai prin faptul ca ii cunoaste numele.
4. Invatati-i pe copii care sunt persoanele de incredere carora pot sa le ceara ajutorul oricand se simt neajutorati. Copiii trebuie sa inteleaga ca nu toti oamenii sunt de incredere, mai ales atunci cand ei sunt vulnerabili. Trebuie sa stie ca cel mai bine este sa ceara ajutorul unei femei, daca se poate unei mame cu un copil. Mamele sunt persoanele cele mai de incredere si nu vor avea liniste pana cand nu vor rezolva problema.
5. De fiecare data cand ajungeti intr-un loc aglomerat, stabiliti impreuna cu copilul un loc de intalnire in caz ca va pierdeti. Aveti grija sa fie un loc cat mai accesibil si usor de gasit si aplicati aceasta regula doar cu copiii mai mari, care se pot orienta bine in locuri mari. Pentru copiii mici, stabiliti regula urmatoare: daca cel mic nu va mai vede si s-a pierdut de voi, sa ramana pe loc, sa nu plece si mai ales sa nu se invarta fara tinta. Daca va sti ca parintele, refacand traseul in sens invers, se va intoarce sa-l recupereze, copilul va astepta mai linistit si nu se va speria atat de tare.
Bine, dar daca cel mic s-a pierdut deja?
Cu toate aceste reguli repetate, invatate si reamintite la intrarea intr-un loc aglomerat, ar trebui sa va fie usor sa va regasiti atunci cand nefericitul eveniment chiar s-a produs, cu toate precautiile voastre.
Copilul stie acum ce trebuie sa faca si ar trebui sa il puteti recupera in cateva minute. Daca totusi situatia se complica si copilul pare sa fi uitat regulile stabilite, trebuie sa cereti ajutor si sa mobilizati cat mai multe persoane de incredere pentru a-l gasi in cel mai scurt timp.
6. In primul rand, pastrati-va calmul. Da, e usor de zis si greu de facut, insa o minte lucida, limpede poate face diferenta in acele momente. Ganditi-va ca cel mic este si mai speriat decat voi, asa ca probabil este responsabilitatea voastra, ca parinti, sa reactionati cu calm si inteligenta.
7. Nu strigati copilul pe nume decat daca este indeajuns de mare si obisnuit sa raspunda atunci cand este strigat. Primul impuls este sa alergam unde vedem cu ochii strigand copilul, dar asta face uneori mai mult rau, instiintand persoane potential periculoase ca un copil este singur si vulnerabil.
8. Daca sunteti intr-un magazin mare, intr-un parc de distractii sau in orice alt spatiu comercial, adresati-va imediat personalului de paza si supraveghere. Acesti oameni dispun de aparatura prin care pot comunica si pot transmite informatia repede, mobilizand mai multe perechi de ochi si mai multe minti limpezi in scurt timp.
9. Daca simtiti ca cel mic poate fi in pericol, sunati imediat la 112. Este mai eficient sa sunati inapoi peste cateva minute, anuntand ca ati gasit copilul, decat sa pierdeti minute pretioase ignorandu-va instinctul.
In majoritatea cazurilor, copiii ajung teferi si nevatamati inapoi in bratele parintilor. Desi parintii se tem de rapiri sau de posibile abuzuri atunci cand le dispar copiii de langa ei, reactiile rapide asigura in majoritatea cazurilor un deznodamant fericit. E important sa intelegem ca, oricat de speriati am fi noi in aceasta situatie, copilul va fi si mai speriat. Un copil care se pierde de parinti va fi aproape paralizat de spaima, asa ca e important sa ii oferim suportul nostru afectiv la regasire. Bucurati-va de regasire, incurajati-l sa discute despre ce a simtit, iar mai tarziu reluati discutia despre masurile de siguranta.
Comentarii articol (2)